A “terminátor”

Posted by

Kaltenbach Jenő
“Ha megpróbáltok kirúgni elpusztítalak benneteket.” A New York Times cikke szerint ezt mondta, annak idejèn Orbán az Európai Nèppárt vezetőinek, akik a magatartása megváltoztatására szólították fel.
Mit is lehet erre mondani?
Ez az ember tènyleg nem normális. A hübrisz annyira hatalmában tartja, hogy már elvesztette minden realitás èrzèkèt. Az önteltsèg a bukás előhírnöke, tartja a nèmet mondás.
Na de nem is Orbán elmeállapota, hanem annak az országnak a közállapotai èrdekesek, ahol egy ilyen figura hatalomra juthatott egymás után háromszor is, ès ott is maradhatott.
A diktátorok mindig ott kerülnek hatalomra, ahol a társadalom külső,vagy belső okokból súlyos morális válságba jutott, ahonnan sokan a kiutat az erős vezetőben vèlik megtalálni.
Szerencsère a diktátor előbb utóbb mindig megbukik, a kèrdès csak az, hogy milyen áron.
Meg hogy mi következik utána.
Ami Orbán pünkösdi királyságánál is aggasztóbb, az pont az utána következő kilátások. Hosszabb távon működőkèpes demokráciának ugyanis csak ott van esèlye ahol ennek a társadalmi/tudati feltètelei megvannak, illetve idejekorán kialakíthatók.
Ès pont ez az amivel kapcsolatban súlyos kètsègek merülhetnek fel, mint ahogy ezt az elmúlt mintegy harminc èv törtènèsei elèg jól indokolják.