A Rátóti legényes

Posted by
Lendvai Ildikó
>Napok óta nem alszom. Nem is értem, Önök hogy lehetnek ilyen nyugodtak. Én halálra izgatom magam azon, vajon ki lesz a gyarmatosított, szellemiségét tekintve sóval behintett Színművészeti új rektora? Rátóti vagy Rátóti?
Nehéz döntés.
T.i. -az előzményektől nem függetlenül- csak egyetlen pályázó akadt: Rátóti Zoltán. Aki véletlenül maga is a kuratórium tagja. Amikor elvállalta a tagságot, nyílt levélben magyarázkodott Alföldi Róbertnek arról, mit tekint majd küldetésének. Nem szakmai, hanem ideológiai feladatot: “A kuratóriumi tagsággal vállaltam, hogy a SZFE egyoldalú képzésében a nemzeti, keresztény értékrend is helyet kapjon.”
Gondolom, kapott. De úgy látszik, még nagyobb hely kell neki, különben a képzés a végén -elképzelni is szörnyű- továbbra is nemzetietlen és keresztényietlen maradna. Ezt nem nézhette ölbetett kézzel: így most kénytelen szegény új posztot is vállalni a kurátorság mellett.
Nyilván késhegyre menő vita lesz a végső szót kimondó kuratóriumban. Az egyik tag ugyebár maga az egyetlen pályázó. A kuratórium elnöke az ő színházigazgatója: Vidnyánszky Attila. A másik három kurátor közül egy producer, ketten a MOL felsővezetői.
Ha Rátóti az elemi normáknak megfelelően nem vesz részt a sajátmagáról szóló szavazásban, akkor a MOL-osok szavazata döntő.
Valamiért az az érzésem -ez persze csak sejtés, nem is tudom, honnan veszem-, hogy Rátóti nyer.
Én pedig utána szeretnék bekérezkedni a MOL igazgató tanácsába. Kiérlelt elképzeléseim vannak arról, mennyi legyen a benzin ára.