A James Webb megtette útjának 60 százalékát

Posted by

Frissítés – 01.04. 9:15

Újabb remek hírek! Magyar idő szerint tegnap 21:48-kor sikeresen befejezték az első, Nap felé néző (és egyben legnagyobb) membrán feszesítését, a művelet minden probléma nélkül zajlott le. Ezután egyből megkezdték először a második majd harmadik réteg feszesítését is (22:09-kor és 23:48-kor), amik szintén sikeresek voltak, így az 5-ből már 3 napvédő réteg van a végső pozícióban van. A folyamat a második rétegnél 74 percet, a harmadiknál pedig 71 percet vett igénybe. Ma folytatják az utolsó két réteg feszesítését. Jelen sorok írásakor a James Webb űrtávcső 899 ezer kilométerre volt a Földtől, 0,52 km/s sebességgel száguldott, és útjának körülbelül 62%-át már megtette az L2 pont felé.

Korábbi frissítés – 01.03. 19:18

A NASA legfrissebb közleménye szerint a mérnökök a mai nap folyamán megkezdték a napvédő rétegek feszesítését. Körülbelül 2-3 napig fog tartani az egész folyamat, amialatt mind az öt ezüstszínű, kaptonból készült réteget kifeszítik. A mai közlemény mellett egy telekonferenciát is tartott az űrhivatal, amiben összefoglalták a Webb eddigi teljesítményét. Bill Ochs, a James Webb űrtávcső programvezetője elmondta, hogy eddig kiemelkedően jól teljesített az űrteleszkóp. Elárulta, hogy a távcsővel dolgozó mérnökök 12 órás műszakokban váltakozva felügyelik a folyamatokat, és a lehető legtöbb információt próbálják begyűjteni a JWST rendszereinek világűrben való viselkedéséről. Részletezte, hogy a tegnapi közleményben az “energiaellátó rendszernek az optimalizálása” alatt azt értették, hogy egy kisebb probléma miatt újra kellett konfigurálni a távcső napelemtábláját (ami ugyebár az összes energiát szolgáltatja), ami azóta sikeresen meg is történt. A másik gond a feszítést végző motorok hőmérséklete volt, ugyanis azok csak ma érték el az üzemképes hőmérsékletüket. Ochs továbba kifejtette, hogy ha a tervek szerint halad a napvédő réteg kifeszítése a következő napokban, akkor az űrteleszkóp kritikus egyedi hibapontjainak 70-75%-án már túljutottak.

Korábbi frissítés – 01.03. 9:00

A NASA új blogbejegyzése szerint tegnap végül nem kezdődött el a napvédő rétegek feszesítése, helyette inkább a teleszkóp energiaellátó rendszerének optimalizálására fókuszáltak, illetve a távcső alrendszereinek az űrben való viselkedését tanulmányozták. Ezzel szeretnék biztosítani, hogy a JWST kiváló állapotban legyen a következő fontos műveletek előtt – például a feszesítést végző motorok is a megfelelő hőmérsékletre kerüljenek. A rétegek feszesítését legkorábban a mai nap kezdhetik el, és bár a halasztás nem volt előre tervezett, de a kinyitási folyamatba előzőleg belekalkuláltak ilyen lehetőségeket. Mike Menzel, a Goddard Űrközpont munkatársa, és a Webb vezető rendszermérnöke szerint az eddig végrehajtott műveletek a lehető leginkább zökkenőmentesen történtek, és most a csapat szeretett volna arra időt szakítani, hogy teljesen megérthessék a teleszkóp eddig üzembe helyezett elemeinek a működését és űrbéli viselkedését, mielőtt a következő fontos műveletbe belekezdenek.

Címkép: A már kifeszített napvédő pajzsok