Cigi, pia, fű

Posted by
Brandl Gábor
>Németországban nemsokára legalizálják a fűfogyasztást, ezért érdemes elgondolkodnunk ezekről a pszichotróp anyagokról, mert ez lavinát indíthat el egész Európában, hiszen a határok szabadok. Jelenleg ott tartunk, hogy a fű Luxemburgban teljesen legálissá vált, Máltán is, megfelelő szabályozással. Hollandiában félig legális, Svájcban kezdődik egy 3 éves kísérlet, az engedélyezés előtt, Olaszországban népszavazás lesz, de 57 % szeretné, ha engedélyeznék. Ezen kívül, Szlovéniában, Bulgáriában, és Portugáliában dekriminalizálták a használatát, tehát a füvet tilos használni, de nem büntetik. A briteknél az orvosi használat már engedélyezve van, a románoknál is vizsgálják. Melyik mennyire káros?
– Az alkoholról rengeteget tudunk. Aki fogyasztja, 15 %-ban válik függővé. A cigarettánál 32 % a függővé válás, és iszonyú nehéz mindkettőről leszokni. A fűnél a függővé válás esélye 9 %, de itt is leginkább azoknál fordul elő, akik dohány/fű keveréket használnak a spangliban.
– Az alkoholról továbbá tudjuk, családokat tesz tönkre, mit okoz az autóvezetésnél, mennyi pénzbe kerül, milyen egzisztencia, agy és májkárosító a hatása a függőségnek, sőt nőknél növeli a mellrák kockázatát, ugyanakkor beépült a kultúránkba, mértékletes fogyasztása akár hasznos is lehet.
– A cigaretta nagyon súlyos egészségügyi kockázatairól már annyit írtak, most nem részletezem.
– Minden társadalomban, országban megtalálható valamilyen függőség, legyen az pia, fű, cigi, csokoládé, bétel, kokalevél, édesség, szex, játékgép, nyugtató gyógyszerek vagy napi négyszeri ima. Kérdés, hogy ezek között mennyire káros a fű?
– A marihuána túlzott fogyasztása esetén (naponta legalább 5-6 spangli, vagy több, már függőség), halált is okozhat, akár az alkohol. Ehhez legalább fél kilót kell fogyasztani. Tehát szinte lehetetlen a túladagolás. Függőség esetén intelligencia csökkenés, feledékenység, pszichózis, motiváció vesztés alakulhat ki. Viszont kisebb a hozzászokás (max. 9 %), mint a cigi, vagy pia esetén. Nem leszel tüdőrákos, sőt rákellenes hatása kimutatható. Túlzott fogyasztás estén ugyanolyan hatása van a vezetésre, mint az alkoholnak, de míg egy partin sokan tök részegre isszák magukat, úgy egy füves cigitől még nem okozol karambolt, azonban füvesen is tilos vezetni. A fű túlzott fogyasztása okozhat még esetenként szívritmuszavart, növeli a vérnyomást és a pulzust, lehet tőle szájszárazságod, és éhes leszel. Természetesen megvan az oka is, amiért használata növekszik: jó közérzet, általános jókedv, depressziót és fájdalmat csökkent.
– Összevetve tehát a többi szer használatával, kevésbé káros, mint a cigaretta, vagy a pia. Felvetődik még, hogy a fű kapudrog lehet a keményebb kábítószerek felé. Ez a hatás nem bizonyított, de ugyanez elmondható az alkoholról is.
– Magyarországon amíg a Fidesz hatalmon van biztosan nem lesz változás az engedélyezésben és nem fogják dekriminalizálni. Ezért, ha külföldön jársz, semmikép se maradjon nálad fű. (Különben CBD tartalmú, nyugtató hatású kannabis olajat lehet kapni legálisan. A fűben számos hatóanyag van a THC-n, és CBD-n kívül.)
– Természetesen legjobb lenne, ha emberek nem lennének rászorulva a pszichoaktív szerek használatára, de ez a jelenlegi társadalmi viszonyok között lehetetlen.