Orbán és pattogó kecskéje

Posted by

Vásárhelyi Mária
>Engem tényleg irritál, amikor barátaim azt bizonygatják, hogy Orbán Viktor mennyire zseniális politikus. Mert szerintem ahhoz, hogy valaki a szolgálatába vásárolt vazallusok seregével egy országot refeudalizáljon, kifosszon, a teljes morális, intellektuális és lassacskán gazdasági összeomlásba sodorjon, semmiféle zsenialitásra nincs szükség. Ha Orbánnak nemcsak a magyar népet, hanem a külföldet is sikerült volna elkápráztatnia, akkor elgondolkodnék azon, hogy valóban van benne komoly politikai tehetség. Csakhogy ennek éppen az ellenkezője történt.
Az elmúlt 12 éves országlása valóságos külpolitikai ámokfutás volt, kudarcot kudarcra, ballépést ballépésre halmozott és külpolitikai célkitűzései közül semmit, de tényleg semmit nem sikerült megvalósítania. Már az a döntése is a teljes dilettantizmusáról szólt, hogy képes volt a Szíjjártó nevű ordító egeret kinevezni külügyminiszternek. Nem mérte fel, hogy miközben itthon még egy ilyen kaliberű emberből is lehet vezetőt csinálni, külföldön egy ilyen karakter önmagában nevetségessé és szánalmassá teszi az országot. Az én időmben az ő mentalitását úgy jellemezték, hogy “pattog, mint a kecske… a deszkán”. És így is kezelik külföldön.
Orbánnak 12 év alatt nem volt egyetlen sikeres, jó külpolitikai döntése sem. Amelyik kormányfővel barátkozni próbált, kezet rázott, az rövid időn belül megbukott. Egytől-egyig. Addig fészkelődött, amíg kirúgták az Európai Néppártból, nem sikerült összehoznia a vágyott szélsőjobboldali frakciót az EP-ben, most ott bolyong a senki földjén az Unióban. Se a Trump, sem a Biden adminisztrációval nem sikerült méltánylást érdemlő kapcsolatot kiépíteni, hiába rajongott Trumpért, az utoljára hívta meg a régiós vezetők közül és azt követően csak egy konyhában elcsípett telefonhívásra futotta. A Biden adminisztráció pedig látható ellenszenvvel viseltetik Orbán iránt. Hasonló a helyzet itt Európában is, a nyugati világ egyetlen kormányfőjével sincs kapcsolata, jól érzékelhetően mindenhol utálják, mert igazi bajkeverőnek látják, aki Európa destabilizálásában érdekelt. Putyinnak és Kínának pedig csak addig érdekes, amíg bármiféle befolyása van az európai politikára, de annyira nem fontos nekik sem, hogy bármiféle áldozatot hozzanak ezért a “barátságért”, ők is csak addig szövetkeznek Orbánnal, ameddig konkrét hasznuk van ebből – Paks, Fudan vasút stb.. Csakhogy ezek a projektek nem működnek, mert az Orbán adminisztráció annyira tehetetlen és tehetségtelen, hogy képtelen lendületet adni ezeknek. Az egyetlen szomorú külpolitikai eredmény, amit ez a kormány elérhet, hogy tevékeny szerepet játszik egy újabb balkáni háború kirobbantásában. És hogy az hova vezethet, azt már láttuk néhányszor a történelemben.
Szóval én úgy gondolom, hogy abban, hogy Orbán ilyen sikeresen manipulálja a fél országot, nem a politikai tehetségének, hanem a végtelenül provinciális, polgári hagyományokat nélkülöző,, feudális mentalitású, teljesen elszigetelten élő félmagyarországnak van meghatározó szerepe. És ezt ő is tudja. Ezért pusztítja le az oktatást, a kultúrát és üldözi el a tehetséges és sikeres embereket Magyarországról. Mert nekik ők az ellenségei; a tehetséges, sikeres, autonóm emberek, a szövetségesei pedig a tudatlan, tájékozatlan, kiszolgáltatott milliók.

Címkép: Békési Joe karikatúrája