Konyhai kisegítő diákok keresnek annyit, amennyit karácsonykor az orvosok

Posted by

Melós béren az ügyelő orvosok – a helyben.hu írása

Ügyeleti ellátás nélkül maradhat sok kórház, ha beigazolódik a kamara félelme. Azt kifogásolják, hogy a hétvégi, éjszakai munkáért a normál kereset 70-90 százalékát kapják, ami egy fiatal orvos esetében nettó 1300 forint óránként. Ez nem sokkal több, mint a fizikai munkások bére, vagy amennyiért most diákmunkára toboroznak. Mészáros Lőrinc „díjazásáról” már nem is beszélve.
Az ügyeleti ellátás nagyon törékennyé vált erre a karácsonyra, már csak az orvosok önkéntes elhatározásából működnek a kórházak – írta közleményben minap a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Az ügyeletes orvosok még hétköznapi bérüket sem kapják meg a megterhelő éjszakai és hétvégi ügyelet idejére. Csupán az óradíj 70 százaléka garantált, ami még munkaszüneti vagy ünnepnapon is csak 80-90 százalékra megy fel. Egy fiatal orvos esetében ez 1300 forintos nettó órabér – fogalmaztak. (Ez az összeg nagyjából 2000 forint bruttó bért takar).

Nos, egy munkaerőközvetítéssel foglalkozó cég októberi közlése szerint a harmadik negyedévben 1429 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére közel hétezer fő béradatai szerint. Ez több, mint 8 százalék növekedés a tavalyi év hasonló időszakának 1318 forintjához képest. Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon, illetve az Észak-Alföldön 1300 forint körül mozog az átlagórabér, a Dunántúl középső és északi részén már jóval 1400 felett alakul. Közép-Magyarország és a főváros továbbra is kiugrik a hazai mezőnyből: ezeken a területeken az órabérek átlagos nagysága immár jó ideje meghaladja az 1900 forintot is.

Éppen a karácsonyi időszakra keresnek sok helyre kisegítő munkaerőt, akár pár napra is. Elsősorban diákokat várnak. Néhány találomra kiválasztott ajánlat: raktári kisegítő 1479 forint óránként, ruhaboltba 1200-1350, gyógyszergyártóhoz 1350-1620, konyhai kisegítőnek 1300-2145 forintért keresnek fiatalokat. Az egyik gyorsétterem-hálózat is ebben a hónapban kiemelt díjazást kínál, 1400-1550 forintot.

Érdekességképpen nézzük meg, mennyit „keres” mostanában a szinte csak közpénzes megrendeléseket kapó Mészáros Lőrinc. Az adatok természetesen elnagyoltak, az éves vagyonnövekményből számoltuk ki, hogy a nap 24 órájában csilingelő pénztárgépbe mennyi kerül be óránként. A nemzet gázszerelőjének vagyona a Forbes magazin számítása alapján idén 455 milliárd, 2020-ban 270 milliárd volt. A 185 milliárdos plusz napi 500 milliót, óránként 20,8 milliót hoz a konyhára. Igaz, őt nem közkórházba viszik.