Január 10-én lesz az orosz-amerikai csúcs Ukrajnáról és a biztonsági garanciákról

Posted by

>Oroszország és az Egyesült Államok január 10-én fog tárgyalni az Ukrajna körüli helyzetről, az európai biztonságról és a fegyverzet-ellenőrzésről – jelentette hétfőn az AFP hírügynökség a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivőjére hivatkozva. A szóvivő szerint január 12-én az Oroszország-NATO Tanács ülésére kerülhet sor, míg január 13-án Oroszország és az EBESZ képviselői találkozhatnak. Sem a Fehér Ház, sem a külügyminisztérium nem kommentálta a hírt a TASzSz orosz hírügynökségnek.

Hétfőn Szergej Lavrov orosz kijelentette, hogy az orosz-amerikai biztonsági tárgyalások legfontosabb eseményére közvetlenül az újévi ünnepek után kerül sor. A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy Washington a fő tárgyalópartner a biztonsági garanciák kérdésében. Oroszországban az ajándékozás, a díszes karácsonyfa állítása és a télapó a szilveszter tartozéka. Ezután következik az ortodox karácsony, amely a Julianus-naptár szerint január 7-re esik.

Forrás: Orosz Hírek

A szerkesztő megjegyzése
román sajtó részletes előzetest közöl a találkozóról, azt is megírva, hogy a színhelye – Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettesnek az Euractiv által idézett bejelentése szerint – Genf lesz, amely júniusban az első Biden-Putyin csúcstalálkozó helyszíne volt.

%d bloggers like this: