A háziorvosok nem bűnözők

Posted by

Hohn Krisztina

A háziorvosok  a koronavírus megjelenése óta, közel két éve derekasan állják a sarat fokozott terhelések mellett.
Feladataikat hivatástudatból látják el, az alapellátásból adódó kötelességeik mellett a járvány élvonalában küzdenek, diagnosztizálnak, gyógyítanak, oltanak, tesztelnek, szerveznek.
Mindezt úgy, hogy átlagéletkoruk hatvan év körül van, és több száz betöltetlen praxist helyettesítenek.
A járványkezelés felelőssége a kormányé, ennek ellenére nincs tesztelés, kontaktkutatás, önálló járványügy sem.  A pandémiával összefüggésbe hozható adatok hiányosak, nem nyilvánosak, nem tájékoztatják a lakosságot, a felelősséget a munkáltatókra, a magyar  emberekre hárítják, miközben teljes erejükkel dúlják szét az egyébként is hiányosan működő állami egészségügyet.
A felelősséget mellőző  intézkedések, a lakosság félretájékoztatása, a szükséges információk eltitkolása szabad teret ad a kétkedéseknek, ami csökkenti az oltást felvevők, az oltás biztonságában  nyugalmat találók számát. Ennek felelősségét akarják most a háziorvosokra hárítani.
Az LMP elutasítja, hogy a  kormány kriminalizálja a háziorvosokat és több milliós bírsággal fenyegesse meg őket egy zavaros, hiányos rendeletben.
Ha valóban vonzóvá akarják tenni a háziorvosi pályát, akkor nem fokozatos akadályokat, nehézségeket kell eléjük állítani, hanem minden eszközzel támogatni kell őket, a járványkezelés alatt is maximálisan, például extra szakszemélyzet biztosításával, egy önálló járványügy felállításával.

A szerző az LMP frakcióvezető-helyettese, a szöveg az LMP parlamenti frakciójának közleménye
Új Hét

Címkép: Háziorvosi rendelő