A NASA jelentései a James Webb űrteleszkópról

Posted by
2021. December 26. 2:57
Sikeresen elindítottuk a James Webb űrteleszkópot! És ezutánmi történik?
A Webb körülbelül két hét alatt fog kibontakozni az űrben, miközben a Földtől egymillió mérföldre (1,5 millió km távolságra) utazik a célállomására. Teljesítettük az első lépést:
– Napelemes telepítés: A napelemünk körülbelül 30 perccel a felbocsátás után kezdett kinyílni. A Webb akkumulátorai feltöltve vannak. ⚡

– Első középpályás korrekció: Az első középpályás korrekciós égés segített finomhangolni Webb röppályáját a második Lagrange pont körüli pályája felé, egymillió mérföldre (1,5 millió km) a Földtől. Ott Webb a Nap körül kering majd a Földdel összhangban, így a napvédő pajzs védi a távcsövet a fénytől és a hőtől.

2021. December 27. 2:02
Elég remek hétvégénk volt!
Webb dec. 25-i indulása óta, utunk több lépcsőfokán is végigjutottunk. Először a napelemes rendszer sikeresen működött, és a teleszkóp akkumulátorai feltöltődtek. Később a kilövés napján Webb sikeresen finomhangolta a röppályáját a célállomása felé, amely a második Lagrange pont (L2), mintegy egymillió mérföldre (1,5 millió km) a Földtől.
Mi a Lagrange pont?
Lagrange-pont (librációs pont, illetve L1L2L3L4L5 pontok) a csillagászatban a tér azon öt pontja, amelyben egy kis test két, egymás körül keringő nagyobb test együttes gravitációs vonzásának hatására azokhoz képest közelítőleg nyugalomban maradhat. Az ebben a pontban elhelyezett test helyzete fix marad a másik kettőhöz képest, ebből a szempontból hasonló a geostacionárius pályához.
Az űrteleszkóp az L2 ponton fog “állni”.
A kilövés utáni napon bevetettük Webb antennaszerelvényét, amely tartalmazza Webb nagy adatarányú tányérantennáját. Ezzel az antennával legalább 28,6 gigabájtnyi adatot küldenek le az obszervatóriumból, naponta kétszer!
Ma december 27-én a Webb újra beindította a hajtóműveit a második középpályás korrekciós égetéséhez, tovább igazítva röppályáját a Lagrange 2. ponthoz. Ez az egyike a három tervezett pályamódosításnak a távcső számára.

Szeretnél lépést tartani a legújabbakkal? Rendszeres hírekkel jelentkezünk itt: blogs.nasa.gov/webb

Vagy kövesd nyomon Webb útját itt: https://webb.nasa.gov/whereiswebb
2021. December 29. 2: 05
Újabb nagy nap a #NASAWebb számára, amikor a távcső elkezdett nyílni, mint egy virág az űrben! 🌸

Ez jelenti a #UnfoldTheUniverse fő szakaszának kezdetét: a napvédő pajzs bevetésünk. Először is, mi az a napvédő pajzs? 5 rétegből készült, teniszpálya méretűre nyílik, és fontos feladata, hogy megvédje Webb optikáját a Naptól: https://webb.nasa.gov/content/observatory/sunshield.html

Sikeresen teljesítettük az első két lépést: az elülső és hátsó (hátsó) napvédő raklapok kibontását. Gondolj Webb raklapjaira úgy, mint egy tortaállványra, amely 5 réteg napvédőt tart – a torta rétegeire, ha úgy tetszik. 🍰

Szeretnél lépést tartani a legújabbakkal? Rendszeres hírekkel jelentkezünk itt: blogs.nasa.gov/webb

Címkép: A James Webbet szállító rakéta és a Leonard üstökön Thaiföld egén