A kormányoldal egy múltba vetített utópiát próbál eladni

Posted by
Ungár Péter
>Gundel-Takács Gábor, a Géniusz című műsor rendkívül szerethető műsorvezetője, nemrég nyilatkozott egy hosszabbat és a következőt mondta.
„nem egyértelmű a család fogalma, valamint [szerinte] a kormány és az egyházak kisajátították ezt a fogalmat. És értem, hogy ezt miért csinálják, külön családokért felelős miniszter van, szeretnék növelni a népességet, és ez jól is van, fontos ügy. De nem lehet úgy csinálni, mintha nem lenne rengeteg ember, akik másfajta családmodellben élnek. Csomó ember nyomorultul él, mert ők nem számítanak. Már az olyan alapfogalmakat sem lehet rendesen definiálni, mint az apa, az anya, a férfi vagy a nő, hogy lehet így a családot definiálni?”
Ezzel kapcsolatban azóta megszólalt sok az Önök adóforintjaiból influenszerkedő fideszes, többek között Kötter Tamás, ő ezt mondta: “Talán ez nem meglepő álláspont az egyházaktól, akik az Isteni tanítás szerint foglalnak állást és egy konzervatív kormánytól sem, amely örök elvek szerint kívánja berendezni az életünket. Halkan jegyzem meg, hogy a mindig konzervatív természet és tudomány is ezt az álláspontot támogatja – az már más kérdés, hogy kinek mit súgnak a kis hangok a fülébe; szerintem nem kellene hallgatni rájuk és főleg nem kellene a fantazmagóriákat közjogiasítani.”
Szerintem ezzel a helyzet a következő:
1. A történelmi egyházak nyilatkozata az ő és híveik dolga. Azt nyilatkoznak, amit akarnak, nekik tényleg feladatuk, hogy „örök elvek szerint” vizsgáljanak társadalmi kérdéseket.
2. A férfiak és a nők között lehet definiálni a különbséget, elég egyszerűen, ezek biológiai fogalmak, és mint minden emlős, az ember is férfi és női formában létezik.
3. Hazudnak Önöknek a konzervatívok, amikor azt mondják, hogy az a családmodell, amit ők a családpolitikában megálmodtak az „örök elvek” szerint létezne.
4. A család struktúrája folyamatosan változott az elmúlt ezer évben. A házasság már nem az alapja, de a régen a házasság vagyoni és nem szerelmi intézmény volt, megszületett a sorozatos monogámia, a monogámia helyett. Régen nagy családok éltek együtt, a nő költözött a férfihez (hozomány), ma már mozaik családok vannak. Az egész életen át tartó monogám szexuális szerelemen alapú házasság egy modern találmány, a magyar tradícióhoz képest relatív új.
5. Gyermeket csak férfi és csak nő hozhat létre, de nem csak ugyanaz a férfi és nő nevelhet, mindenféle szexuális orientációtól függetlenül igaz ez, és egyre nagyobb arányban van ez így Magyarországon.
6. Az, hogy mi a család definíciója változik, változott mindig. Politikai viták övezték ezt a kérdést hazánkban, a legnagyobb ezekből 1894-ben a polgári házasság bevezetésének kérdése volt. Ez természetes.

7. De ne hagyják Önök azt, hogy a kormányoldal egy múltba vetített utópiát próbáljon meg Önöknek eladni, hiszen az ilyen állításokkal hazudnak a saját múltunkról, normális vitát pedig így nem lehet folytatni.

Címkép: Ungár Péter