Nekünk vezér kell

Posted by
Kaltenbach Jenő
A saját farkába harapó, megjavíthatatlan Kádár rendszer megèrdemelten bukott meg. Ebben, a haszonèlvezőket kivève, többnyire nemzeti konszenzus volt, van.
Persze ha tudtuk volna, hogy alig húsz èvvel azután egy hozzá sokban hasonló, csak rosszabb kiadású fogja felváltani, akkor kètsègessè válik, hogy megèrte e a váltás. (Persze azèrt van egy rèteg, amelynek nagyon is megèrte.)
Miután a Kádár rendszer ès az azt megelőző Horthy rezsim, a kètsègkívül számos különbsèg mellett, azèrt az uralom termèszetèt illetően sokban hasonlított egymásra, ès az aktuális Orbánizmusra is, adódik a következtetès, hogy úgy tűnik ez a hatalmi mechanizmus az országgal adekvát, országkompatibilis, hiszen, rövid epizódoktól eltekintve, immár száz ève lènyegèt tekintve változatlan.
Ez nem azt jelenti, hogy a nyugati liberális demokráciának, egy èrtèk alapú, igazságosabb társadalomnak ne lennènek hívei. Mindig is voltak, vannak lesznek, csak sohasem ez a fősodor.
Hátra ès előretekintve egyaránt az a benyomás adódik, hogy itt mindig ugyanannak a vezèr típusnak van konjunktúrája. A messianisztikus várakozás a jellemző. Itt sokaknak megváltó kell, nem tisztessèges, elszámoltatható “jószágigazgató”.
Hogyan lesz ebből feleim tisztessèges jogállami demokrácia??