Itt van nektek egy nő

Posted by
Varga István
Na most aztán álljon meg a nászmenet!
A magyar fasiszták újabb agymenése, hogy Novák Katalin jelölése telitalálat volt, hiszen az ellenzék (az ő megfogalmazásukban: a baloldal – de hát ez nem probléma, mivel a fasizmushoz képest az egész demokratikus világ balos) az utóbbi időben rendre nőket kívánt a politikában jelentős szerephez juttatni, hát most itt van nektek, vazze, tehát kuss legyen.
Namármost: egy nagy büdös lóf…t! Nem arról volt szó, hogy ha történetesen egy nőnemű lény kerül bármely pozícióba, akkor minden rendben van. Ha például valaki az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül MZP-t vagy Karácsonyt jobbnak tartotta, mint Dobrevet, akkor senki sem mondta az illetőnek azt, hogy “de hát szavazz te Dobrevre, mert ő nő”. Csak arról volt szó, hogy az egyformán (vagy legalábbis közel egyformán) ALKALMAS jelöltek közül válasszuk inkább a női jelöltet, mivel a nők meglehetősen komoly mértékben háttérbe vannak szorítva a magyar (és nem is csak a magyar) politikai életben, és célszerű ezt az igazságtalan helyzetet kompenzálni, amikor épeszűen lehet. Ha tehát valaki nem tudott választani a fenti három jelölt közül, akkor okos dolog volt azt javasolni neki, hogy szavazzon a nőre, azaz Dobrevre. De csak ennyi…
És most nézzük végig a köztársasági elnökök listáját a rendszerváltástól napjainkig. Vegyük ki ebből a listából a két ideiglenes KE-t, azaz Szűröst és Kövért – az ő esetükben bizonyos automatizmusok léptek életbe, nem volt nagy jelentősége személyes tulajdonságaiknak.
Egyedül Schmitt Pál rí ki a mezőnyből. Ő níilvánvalóan nem nevezhető értelmiséginek – buta, mint a tök. De voltak érdemei. Igaz, csak a sportban, és ennek nem szabadna számítania az általa elnyert pozíció szempontjából, na de mégis, valamiben profi volt.
No de Göncz Árpád, Mádl Ferenc, Sólyom László egyaránt megbecsült, nagyra értékelt értelmiségiek – államfői teljesítményüktől függetlenül. És ide kell soroljam Áder Jánost is, aki túl fiatal ahhoz, hogy a rendszerváltás előtt igazán jelentőset produkálhatott volna a tudomány vagy a művészetek területén, de láthatóan megvannak ehhez a képességei, és a rendszerváltás idején hozzájárult az akkor még tisztességes és demokratikus Fidesz pozitív részvételéhez az ország sorsának alakításában (ahogy többek között Orbán, Kövér és Szájer is).
És akkor előállnak Novák Katalinnal. Megáll az ész! Ennek a nőnek minden egyes megnyilvánulása egy az egyben OV aktuális agymenésének visszaböfögése. Nincs egyetlen saját gondolata sem. Mielőtt a politikába került, szerintem még a szomszédja sem ismerte a nevét. A száján kibuggyanó mondatai minden esetben gyűlölködőek, egyes embercsoportok megbélyegzését szolgálják. Teljes mértékben idegen tőle a demokrácia és a humanizmus. Ezt teszik elénk ennyi kiváló értelmiségit követően! Na és a pozíciója! “Családokért felelős tárca nélküli miniszter” – ezt ízlelgesse valaki, akinek van agya is és szíve is…
Van ilyen pozíció, hogy “s…nyalászati miniszter”? Az pont megfelelne neki…..
Egyébként lehetséges, hogy van esze, és tudna valamit produkálni, de ilyesmit még soha senki nem tapasztalt tőle, és most már nyilvánvalóan nem is fog. Merthogy a megválasztásához nem férhet kétség. Nincs jelentősége annak, hogy milyen ember és milyen politikus – OV őt jelölte és kész. Minden fideszes rá fog szavazni, ez aligha vitatható. OV-nak pedig pont jó – soha semmin nem fog gondolkodni. Eddig se tette. Lehet, hogy tudna valamit produkálni, de neki ez így kényelmes és nagyon is jövedelmező. A gondolkodás kártékony tevékenység, kérjük mellőzni…
Na hát szóval nem! Nőket igen, de ezt a szerencsétlent nem! És senki se mondja azt, hogy azért nem fogadjuk el, mert nő. Azért nem fogadjuk el, mert egy századrangú senki. És azért, mert fel sem merül, hogy őrizze a demokráciát, hogy az egész magyar népet képviselje. Ő a Fideszt, még konkrétabban OV-t fogja képviselni.
Egy KE vagy ne legyen párttag, illetve valamely párthoz köthető, vagy, ha párttag, jelölje őt több egymással szemben álló politikai erő, mint ahogy az Göncz Árpád esetében történt. Az MDF és az SZDSZ megállapodása biztosíték volt arra, hogy elfogulatlan államfőt kapunk, és az élet ezt igazolta is.
Ha a Fidesznek fontos lenne a demokrácia, akkor vagy pártonkívüli személyt jelölt volna, vagy legalább megpróbált volna egeztetni az ellenzéki pártokkal a megfelelő jelölt kiválasztása céljából.
Ez itt nyilvánvalóan nem játszott szerepet, sőt! Lényeges szempont volt, hogy minél bunkóbb embert jelöljenek, akinek a jelölésén majd felháborodik a komplett magyar értelmiség.