Alkalmas-e Novák Katalin köztársasági elnöknek (hülyekérdésposzt)

Posted by

Karikó Katalin viszont Nobel-díj aspiráns, tehát ha nőt jelölnénk köztársasági elnöknek, ezen az alapon őt kellene jelölni, mert ő aztán minden szinten alkalmasabbnak tűnik Nováknál. Persze hülyeség lenne, fel sem merülne, hogy elvállalná, és hát nem is felelne meg bizonyos NER-kontextusú követelményeknek.

Novák Katalin a szó bizonyos értelmében tökéletesen alkalmas köztársasági elnöknek. Másfelől ő Orbán Viktor egyik házi bérgyilkosa, egy végsőkig lojális, bármilyen szélsőjobboldali idiótával szívesen puszikálódó izé. Lehet, hogy otthon négy fal között lemosta magáról azt, ami Salviniből ráragadt, és időnként mesél arról, hogy mekkora egy idiótának tartja Bayer Zsocit vagy a teljes Megafon-kollektívát, de az én világreprezentációmban ő egy nyilaskeresztes mosónő szerepét játssza. És nem érdekel, hogy valójában kicsoda és milyen jó beszél angolul, németül és főleg franciául.

Könyörgöm, mi most arról beszélünk, hogy esetleg feles törvényekkel kellene alaptörvényt módosítani (ezzel én nem tudok mit kezdeni, sem elfogadni, sem elutasítani nem tudom), hogy gyakorlatilag törvények feletti vészhelyzet állt elő Magyarországon Orbánék hataloméhsége következtében.

Tegnap szavaztam arról (nemmel) a Katonában, hogy elítéljék-e tömeggyilkosságért a Kovács Lehelt (ez a Terror című dráma, a háborús bűnös Baldur von Schirach sztárügyvéd unokája írta, talán nem igazán jó művészileg, de egy morálfilozófiai kulcsdráma Philippa Foot (nő) és Judith Jarvis Thompson (nő) “trolley car” dilemmájáról). Abban a drámában emlegették a törvények feletti vészhelyzet jelenségét, ami miatt esetleg egy alkotmánybírósági döntés ellenére elfogadható, hogy valaki egy levegő-levegő rakétával kioltja százvalahány (amúgy lényegében halálraítélt) ember életét, azért, hogy tízezrek életét mentse meg.

Törvények feletti vészhelyzetben nem lehet elnökjelöltek alkalmasságáról beszélni. Amennyiben elfogadjuk, hogy ha nem is pont úgy, mint Schirach drámájában a vadászpilóta, de törvények feletti vészhelyzetben találtuk magunkat, akkor hagyjuk ezt az alkalmassági játékot, jó hogy nem arról vitatkozunk, hogy kinyerje a Punci és Fütyi című TV2-es rögvalóságshow-t.

Csak és kizárólag az a kérdés, hogy elfogadjuk-e valamilyen értelemben, hogy országunk törvények feletti vészhelyzetbe került (és ezt, lásd fent, sem elfogadni, sem elutasítani nem tudom), minden egyéb másodlagos.

Örülünk, Vincent blog