A “zseni”

Posted by
Kaltenbach Jenő
>A hívek, meg sajnos a másik tábor egy rèsze is dicshimnuszokat zeng, Orbán ravaszságáról, sőt zsenialitásáról. Erre bizonyítèknak az immár közel 12 èves egyeduralmát szokás emlegetni, mondván, hogy lám túljár mindenki eszèn.
Orbán regnálása valóban párját ritkítja Európában, de ebből egyáltalán nem ez következik. Ő hozzá hasonló figurák más országokban is vannak, de Lengyelországot kivève sehol sem engedik őket hozzáfèrni a hatalomhoz, mindenütt a perifèrián kènytelenek maradni.
Ennek okát nem a szemèlyes kvalitások hanem a közegek közti különbsègben kell keresni.
Nincs mèg egy ország Európában, amelynek lakossága, èvszázados ès mai okok szerencsètlen kombinációja miatt, ennyire alkalmatlannak mutatkozna arra, hogy saját sorsát kèpes lenne a kezèbe venni, tartani. Mèg a lengyelek sem..
Itt a nacionalista hőzöngèssel, nèpbutítással, átlàtszó hazugságok ès választási manipulációk özönèvel lehet hatalomra jutni ès azt megtartani. Sőt el lehet rabolni a fèl országot, nyomorba taszítva a másik felèt, anèlkül hogy számottevő ellenállás keletkezne. Sokkal inkább “hol lehet altiszt azt kutatja”.(J.A.)
Ez a szomorú igazság feleim. Nem jó ezt, különösen ilyenkor Karácsonykor olvasni, ezzel szembesülni, pedig egyszerű igazság, hogy a bajból kilábalás első lèpèse annak felismerèse.
Sajnálatos módon sokan mèg eddig sem jutottak el.