A Pokolgép karácsonya

Posted by

Illés György

>Közeledik a karácsony, néhány nap múlva Szenteste. Eszembe jutott egy pokoli, majdnem tömegszerencsétlenséget okozó koncert a Petőfi Csarnokban. Az emlékezetes 1987-es Metál Karácsony. Akkoriban én voltam a Pecsa sajtófőnöke, ráadásul éppen ügyeletes.
Sokan készültek a Pokolgép koncertjére vidékről is. Hatalmas tömeg gyűlt össze. Amikor minden elsötétült, felcsendült a Carmina Burana nyitánya, így kezdődtek mindig az együttes fellépései.
A zenekar kirajzott a színpadra és hatalmas fényeffektek közepette belecsaptak a nyitó dalukba. Én a terem közepén álltam. Hirtelen bődületes robaj és villódzás támadt, azt hittem, hogy mindez a show része. Valaki lelkesen megjegyezte mellettem, hogy fantasztikus színpadi hatás. Éreztem azonban, hogy valami nincs rendben.
A zene kezdett előbb összeolvadni, majd vékonyodni és rezonálni. Kisvártatva le is állt minden. Furcsa füstszag terjengett. Pár pillanat múlva már tudtam, hogy valami katasztrófa történt. Nem volt pánik, mindenki fegyelmezetten viselkedett. Az emberek egymást segítették. Amikor megérkeztek a rohammentők, szabad utat biztosítottak számukra. A zenekar tájékoztatta a szerencsétlen robbanásról a közönséget.
A fényeket felkapcsolták a csarnokban. Előrementem a színpad előtti részhez, ahová becsapódtak a repeszek. Rengeteg vér a padlón, közte egy méretes, összefüggő vértócsa azonosíthatatlan cafatszerűségekkel. A koncertet egyből lefújtuk, a technikai berendezés is elfüstölt, használhatatlanná vált. A Pokoli színjáték című második Pokolgép albumot bemutató előadás elmaradt. A zenekar félelmetes neve életre kelt, a pokoli tűz testet öltött a buli legelején!
Kukovecz Gabi, a zenekar vezetője egy szál gitárral és minimális alaperősítőn eljátszott néhány dalt a repertoárból. A többezres tömeg együtt énekelte Kalapács Józsefékkel. Később megállapították: a szabálytalanul alkalmazott pirotechnikai anyag okozta a katasztrófát. Az egyik technikus hibázott, amikor tiltott szerhez nyúlt. A színpad előtt állók közül ketten életveszélyesen, ketten súlyosan, négyen pedig könnyebben sérültek. Az egyik fiú arcát alaposan átszabta a detonáció, ő volt a legsúlyosabb sebesült. Később a kórházban felkeresték az újságírók. Meglepetésükre azt válaszolta: leghőbb vágya, hogy újra Pokolgép koncerten lehessen.
Címkép: Pokolgép koncert, 1987, PeCsa. Amatőr felvétel