Lenézi a választókat vagy szellemileg leépült?

Posted by
Szent-Iványi István
>Már megint nagyon nem stimmel valami.
Orbán Viktor a miniszterelnöki honlapon közreadta a 15. Szamizdatnak nevezett, de valójában a kormánypropaganda minden fórumán terjesztett gondolatait az Alkotmánybíróság döntéséről, amely az Európai Bíróság menekültügyben hozott korábbi ítéletének jogszerűségét vizsgálta. Azzal most ne foglalkozzunk, hogy meglehetősen önkényesen értelmezte az Alkotmánybíróság egyébként tényleg dodonai és sokféleképpen csűrhető-csavarható döntését.
Igazából az az állítása a legmeghökkentőbb, miszerint: “Végső soron, alapjogi értelemben ma az európaiaknak nincs joguk hazájukhoz, nyelvükhöz, kultúrájukhoz, családjukhoz és Istenükhöz.” Ez egész egyszerűen nem igaz. Mert mindehhez természetesen joguk van az európaiaknak és önmagában még az is vitatható állítás, hogy a legális bevándorlás ezt a jogot veszélyezteti. Feltéve, de meg nem engedve, hogy a legális bevándorlás az alapjogok sérelmével jár, az állítás akkor is sántít, ugyanis a bevándorlás kizárólagosan tagállami hatáskörben van. A bevándorlás engedélyezését sem az Európai Bíróság, sem semmilyen “háttérhatalom”, külső erő nem kényszerítheti rá egyetlen országra sem. Tehát minden ország maga dönti el, hogy milyen szabályozást alkalmaz bevándorlási kérdésekben.
Orbán Viktor a bevándorlás kérdését a kezdetektől tudatosan összekeveri a menekültüggyel. Csakhogy a menekültek nem akarnak letelepedni vagy velünk tartósan együtt élni, ők átmeneti oltalmat kérnek, amíg azok a körülmények nem szünnek meg hazájukban, amik menekülésre kényszerítették őket. A menekültügyi befogadás is határozott időre szól.
Az a tény különösen bizarrá teszi a miniszterelnök okfejtését, hogy az elmúlt években tízezrével adtak ki tartózkodási engedélyeket külföldiek számára hazánkban. Emlékezetes, hogy 20 ezren a letelepedési kötvény keretében kapták meg ezt, de ezen felül is 2019-ben (ekkor már nem volt letepeledési kötvény) 55 ezer, 2020-ban 44 ezer új tartózkodási engedélyt adtak ki Magyarországon. Ilyennel rendelkezik 30 ezer ukrán, 20 ezer kínai, közel 10 ezer vietnámi állampolgár. Önmagában nincs ezzel semmi baj, de akkor miről beszél a miniszterelnök? Csak nem azt mondja, hogy kormányának döntése miatt a magyaroknak már nincs joguk hazájukhoz, nyelvükhöz, kultúrájukhoz, családjukhoz és Istenükhöz, mert nálunk is vannak bevándorlók?
A hazudozáson nem csodálkozm, de azon igen, hogy ilyen könnyen lelepleződő, ráadásul könnyen önmaga ellen fordítható módon hazudik. Ez új és meglepő nekem. Korábban ezt sokkal szofisztikáltabban csinálta. Nehéz eldönteni, hogy mivel állunk szemben: szellemi leépüléssel vagy a választók bántó lenézésével? Akármivel is, ez bizony nagyon aggasztó.