Karácsonyi álom a bölcsességről

Posted by

Csikvári András
>A választások után a magyar politizálók, a politikai elit nagy feladata lesz az új kiegyezés. Kiegyezés magyar és magyar között.A kiegyezés – a jelenleg használt fogalmaink szerinti kormánypártok és az ellenzék között – abszolút szükséges, ha nem akarjuk ezt a kettészakadt országot teljesen tönkretenni.
Bár ez az új kiegyezés is rendkívüli nehézségekbe ütközik, de vannak alapok, amire építve ez létrejöhet. Deák-i bölcsesség és önmegtartóztatás kell – mindkét fél részéről.  Szükséges annak a belátása, hogy külön-külön csak elsüllyeszteni tudjuk az országot; megmenteni csak közösen. Szükséges annak a belátása, hogy a másik is politikailag morális lény, a demokrácia és egyben a törvényes rend elkötelezett híve.
Jó lenne, ha ennek a szellemében már most a választások előtt mindkét fél visszafogná a saját szélsőségeseit és a választások után a győztes fél kezdeményezné a kiegyezési folyamatnak a megindítását. Ez a folyamat, és csak ez a folyamat vezethetne el egy új alkotmányhoz.
Vészterhesnek látom a jövőt, aggódom a gyerekeinkért, legalább ezt a relatíve könnyebb feladatot megoldhatnánk nekik. Álmodozom