Uniós jogot sért a Stop Soros

Posted by

Szerző: Klubrádió/K.K.

Megszületett az ítélet, a magyar kormány máris a kibúvókat keresi. Varga Judit igazságügyi miniszter szánalmasan és egyben nevetségesen próbál védekezni.
Mintegy hároméves vita után mondta ki az Európai Unió Bírósága, hogy a Stop Sorosnak nevezett törvénycsomag több szempontból is ellentétes az európai szabályokkal. A vitát az Európai Bizottság folytatta sokáig a magyar kormánnyal, majd megelégelve annak makacsságát, bírósághoz fordult. A törvénycsomaggal az az egyik fő probléma, hogybűncselekménynek minősíti, ha egyének vagy szervezetek segítséget nyújtanak a menedékkérők számára a nemzetközi védelem iránti kérelem benyújtásához. Az ilyen munkát végzőket szabadságvesztéssel fenyegeti, vagyis egy dermesztő, félelmi légkört alakít ki – erősíti meg Demeter Áron, az Amnesty International munkatársa. A másik nagy gond pedig az, hogya menedékkérelmet elfogadhatatlannak tekintik, ha a menedékkérő biztonságosnak ítélt harmadik országon keresztül érkezett Magyarországra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindenkit visszavisznek Szerbiába, amellyel ugyan van egy egyezménye Magyarországnak, de ott még nem fogadtak vissza senkit. A menedékkérő marad a zónában, sokszor embertelen körülmények között. Varga Judit azt állítja, hogy a bírósági ítélet segíti az embercsempészetet, ami azért nevetséges, mert – mint látszik – olyan menekültekről van szó, akik szeretnék beadni a kérelmüket, csak ez Magyarországon fizikai képtelenség.

Varga Judit igazságügyi miniszter szánalmasan és egyben nevetségesen próbál védekezni. A miniszter itt egy jogi trükkel jött elő, arra kérte az Alkotmánybíróságot, hogy mondja ki: az Európai Unió Bíróságának ítélete nem hajtható végre, mert ellentétes a magyar Alaptörvénnyel. Amig ugyanis a menedékkérők itt vannak ügyük elbírálására, addig megváltoztatják a lakosság arányát, ami alkotmányellenes. A felvetés nagyon veszélyes. A lengyel alkotmánybíróság már hozott olyan ítéletet, amely szerint a lengyel jog erősebb az uniós jognál. Amennyiben más országok is hasonlóképpen járnak el, az az Unió szétesése felé visz, legalábbis a jogi értelemben vett szétesése felé – figyelmeztet Demeter Áron.

Soros-plakátkampány Forrás: 444.hu

Különössége még ennek a törvénycsomagnak, hogy nagyon homályosan van megfogalmazva. A dolog szándékos. Így még képzett jogászok is nehezen igazodnak ki rajta, a jogvédők pedig nem tudják, hogy mikor, mivel követhetnek el bűncselekményt. Olyan ez, mintha a KRESZ-ben csak annyi lenne leírva, hogy tilos a gyorshajtás. Azt mindig a helyszínen döntené el a rendőr, hogy ez most gyorshajtás volt-e, vagy sem. Az Európai Unió bíróságának döntése már csak azért is nagyon fontos volt, mert csökkenti a bizonytalanságot, feltéve, ha a kormány végre is hajtja. Mert erre nincs semmilyen biztosíték. Érdekes, hogy bár 2018 óta létezik a Stop Soros, igazából soha nem alkalmazták. A megfélemlítés a levegőben maradt. Az uniós bírósági döntés után azonban lépéskényszerbe került a kormány, készülnek a pénzügyi szankciók. Lengyelországnak például napi 1 millió eurót kell fizetnie mindaddig, amíg nem hatja végre az uniós bírósági döntést. Orbán Viktor szóvivője szerint a kormány tudomásul veszi az ítéletet. De Magyarország álláspontja a migrációval kapcsolatban változatlan marad, vagyis a kormány egyelőre nem engedelmeskedik.

Címkép:  MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely