Halál a Fülöp-szigeteken

Posted by
2011 szeptember 2., Fülöp-szigetek. A késő esti trópusi viharban a Philippines Airlines 1848-as járata megérkezik a cebui repülőtér aszfaltjára. A többségében helyi utasok között feltűnik egy elegánsan öltözött, hatvan év körüli úriember is. A messziről jött idegent Kolár Endrének hívják, akit hazájában ártatlanul fogtak perbe, ezért a lehetséges börtönévek helyett úgy döntött, hogy amíg az ügyvédei tisztára nem mossák a nevét, a világ másik végére menekül. Azonban hamar kiderült, hogy Délkelet-Ázsiában sem fenékig tejfel az élet. Főleg ha üres az ember zsebe.
Márpedig az Újpesti Dózsa ötszörös bajnok, háromszoros kupagyőztes futballistájától a világ másik végén is elpártolt a szerencse. A természeti katasztrófák földönfutóvá tették, a stressz és a magány kettős nehezéke pedig depresszióba taszította, amelynek következtében az egészsége is súlyosan megromlott.
Egyre sűrűbben lett rosszul, naponta többször megszédült és elesett, ám nemhogy orvosra és gyógyszerre, de gyakran még ennivalóra sem tellett neki.
Az itthoni barátainak szégyellt alamizsnáért könyörögni, odakint Cebu városában pedig csupán egy rejtélyes idegen, egy Levi nevű tizennyolc esztendős magyar fiatalember segített neki rendszeresen.
Mindhiába, Bandi állapota folyamatosan romlott, míg végül egy nyomornegyed közepén, egy áram és víz nélküli, hangyákkal és patkányokkal teli viskóban volt kénytelen meghúzni magát.
De vajon milyen esélyei lehettek, hogy visszatérjen a pokol tornácáról? Sikerülhet-e Levinek megmentenie barátját a legkegyetlenebb szenvedésektől? És egyáltalán ki lehet ez a titokzatos jótevő?
Így szól Dunai Ede “Idegen földben eltemetve” című könyvének ajánlója.
A könyv címe már elárulja, a férfinak semmi esélye sem volt. Döbbenetes körülmények között töltötte élete utolsó éveit Kolár Endre, aki végül 64 évesen a Fülöp-szigeteken halt meg 2014-ben, teljes nyomorban, elhagyatva, több ezer kilométerre a hazájától. Az íróval a Blikk munkatársa beszélgetett.
Játékoskora óta ismertem, tudom, milyen jólelkű, segítőkész ember volt, ez is okozta a vesztét. A lakásmaffia őt is elérte, belekeverték egy ügybe, amiről nem tehetett, de börtönre ítélték. Nem akart a rácsok mögött élni, ezért olyan országba ment, amellyel nincs kiadatási egyezmény, azt gondolta, majd onnan kiharcolja, hogy kimondják az ártatlanságát” – árulta el Dunai.

A Fülöp-szigeteken aztán elfogyott a pénze, nem volt, aki segítse. Először egy apartmanban lakott, aztán egy szobában, végül másoknál húzta meg magát egy viskóban. Teljesen elszegényedett, de időnként megengedték neki, hogy egy internetkávézóból leveleket írjon. Döbbenetes részleteket küldött korábbi nejének, hiszen ő volt az egyetlen, akire támaszkodhatott, aki próbált segíteni neki.
Előfordult, hogy öt napig nem evett, sokszor csak kása jutott neki vízzel. Borzalmasan legyengült, ötven kilóra fogyott. Az egészségével is baj volt, egyre többször elesett, nem tudott járni, szédült. Szégyellte ezt, a vége felé már csak úgy tudott sétálni egy-két utcányit, hogy vagy ötször leült. Orvoshoz sem mehetett, mert nem volt rá pénze” – mondta el az életéről szóló könyv szerzője.
Kolár Endre a magyar labdarúgó-szövetséghez (MLSZ) és klubjához is fordult segítségért, de nem kapott semmit, csupán jobbulást kívántak neki. Itthonról minimális nyugdíjat, 39 ezer forintnyit sikerült nagy nehezen kiharcolnia, a lila-fehér klub még ennek kapcsán is csak nehezen nyújtott neki segítséget. Kérte, igazolja az egyesület, hogy ott futballozott, de elutasították, arra hivatkozva, hogy egy másik – egyébként régen megszűnt – vállalatnál tartották számon alkalmazottként.
Az ex-sportoló hangyák, patkányok között, egy víz és áram nélküli viskóban éldegélt. Legyengült állapotban kómába esett. 2014 áprilisában a cebui kórházból e-mailen üzentek Kolár volt feleségének, hogy a férfi élet és halál közt lebeg, de már nem tudták megmenteni az életét. 15-én jelezték, hogy elhunyt.
Családtagjai azóta is hiába kértek segítséget az MLSZ-től vagy az Újpesttől. Szeretnék hazahozatni a hamvait, hogy itthon nyugodhasson, a Megyeri temető azon részén, ahol a régi társak, Göröcs, Bene, Fekete, Várhidi és Szusza. Mintegy négymillió forintba kerülne ez, ehhez próbálnak támogatókat keresni” – tette hozzá Dunai.
Kolár volt felesége azóta sem tudta feldolgozni a történteket. „Ő úgy döntött, hogy a Fülöp-szigetekre megy, volt valamilyen üzleti kapcsolata is ott, de aztán nem sikerültek a dolgai. Később jogerősen kimondták, hogy ártatlan volt abban az ügyben, amelyben első fokon elítélték. Miután meghalt, közölték, tízezer euró a hazahozatala, ezt én sem tudtam vállalni, sem az akkor 22 éves közös fiunk. Kértünk segítséget a Külügyminisztériumtól, de onnan sem kaptunk. Szörnyen hangzik, de már annak is örülni kell, hogy tudjuk, hol nyugszik. A gyerekünket annyira megrázták a történtek, hogy máig nem képes elmenni Budapesten a XI. kerületben oda, ahol emléktáblát raktunk ki a volt férjemnek” – mondta el Éva.
Dunai Ede a könyv bevételét Kolár Endre holttestének hazaszállítására fordítaná.Címkép: Kolár Endre védekezik az Újpest kapuja előtt