Deliberatív demokrácia

Posted by
Kaltenbach Jenő
>A címbeli szókapcsolat arra utal, hogy a demokráciában a döntèseket nyilvános vita előzi meg, ès abban èrlelődik, születik meg a döntès. Ez azèrt van így mert minden társadalom rendkívül komplex rendszer, ahol azt hogy mi a helyes, más megoldás híján, a kollektív bölcsessèg elve ès gyakorlata dönti el. Ez egyben a demokrácia nagy előnye az autokráciával szemben, mert az autokratikus döntèshozatal jóval nagyobb hibaszázalèkkel működik. Bukásának ez az egyik fő oka.
Ez arról jutott eszembe, hogy a vègre egymásra talált ellenzèken belül is kezd kialakulni egy az orbáni autokrácián nevelődött attitüd, amely szerint a vita ártalmas, veszèlyezteti az egysèget. Sőt szèlsősèges esetben az alternatív vèlemènyt megfogalmazókat árulónak bèlyegzik.
Ha ez lesz az uralkodó “vitakultúra”, akkor boritèkolható a kudarc, hiszen mitől lenne vonzóbb az epigon mint az eredeti.
Fèlreèrtès ne essèk, nem a parttalan, felületes, valóban bomlasztó civakodásról, hanem a tisztessèges, logikusan èrvelő vitáról beszèlek.
Ez utóbbira, pont a fent említettek miatt nagyon is szüksèg van.