Völner és a többiek milliói – petíció

Posted by

Varga Tamás
>A dolgok jelenlegi állása szerint az igazságügyi miniszterhelyettesként súlyos korrupciós ügybe keveredő Völner Pál duplán kaphat végkielégítést. Igen, végkielégítést. Duplán. Völner lemondott államtitkári pozíciójáról, miután napvilágot látott, hogy a Legfőbb Ügyészség gyanúja szerint a végrehajtói kar elnöke összesen 83 millió forintot adott át az államtitkárnak többek között azért, hogy az általa megnevezett személyeket nevezzék ki végrehajtónak.
Hihetetlenül hangzik, de a lemondás után három hónapnyi búcsúpénz jár neki, azaz 3,9 millió forint. De ez még nem minden! Miután Völner képviselői mandátumáról nem mondott le, azután is jogosult lehet végkielégítésre, ha kibekkeli azt a néhány hónapot, ami a parlamenti választásig hátra van. Akkor ugyanis szintén háromhavi képviselői tiszteletdíjának megfelelő összeg üti a fideszes politikus markát, ami minden, ciklus végén búcsúzó képviselőt megillet. Völner így bruttó 3,7 millió forintra számíthat, vagyis két posztja után összesen 7,6 milliós végkielégítést kaphat.
Nem Völneré az első eset: az előző ciklusban Mengyi Roland járt párhuzamosan a bíróságra és a parlamenti ülésterembe (végül jogerősen négy évre ítélték, de nemrég elhagyhatta a börtönt). A bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és vesztegetéssel vádolt Simonka György és a hivatali vesztegetés elfogadásával és más bűncselekménnyekkel vádolt párttársa, Boldog István maradhatott képviselő a vádemelése után is. Igen, ma Magyarországon ilyen eljárásban – mondhatni jutalomban – részesülhet egy súlyos korrupciós ügybe keveredett politikus.  Teljesen elfogadhatatlan ez az eljárás még akkor is, ha konkrét bírósági ítélet még nem született az ügyben. Ilyen szinten megalapozott gyanú esetén nem vehet fel semmilyen politikus akkora végkielégítést, ami majdnem két évnyi magyarországi átlagjövedelemnek felel meg. Ezért a aHang petíciót kezdeményezett, hogy a kormány azonnal vessen véget ennek a gyakorlatnak! Amelyik politikus bűncselekményt követ el, vagy esetében bűncselekmény megalapozott gyanúja merül fel, ne részesüljön jutalomban!