„Görbe tükör a közöny ellen” 

Posted by

Tóth Judit Nikoletta

Weisz Bélát nem véletlenül tartják a karikaturisztikus magyar animáció egyik legfontosabb kortárs képviselőjének, hiszen nem csak animációs rendezőként, de karikaturistaként is alkot és publikál, rendszeresen. A szekszárdi születésű alkotónk több mint három évtizede a Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermének munkatársaként fázisrajzoló, forgatókönyv író és filmrendező is, leginkább rövidfilmeket készít. Első rajzai 1991-ben, a Kurír mellékletében jelentek meg, azóta is számos országos és helyi lapnak rajzol.

ÉS MOST EGY HÍR... - PINK: a VH szatirikus rovata - Vasárnapi hírek

A nemzetközi szinten is díjazott, de a hazai közéletből és a magyar nyelvből (szójátékai által) merítő karikaturista, saját elmondása szerint is mindig ügyel arra, ne személyeskedő, hanem egy adott szituációt elemző, annak görbe tükröt állító alkotó legyen. A karikatúra egy nemzet kultúrájának alapjait (humor, nyelvi fordulatok, történetiség, politika) magán hordozó, alapvetően humoros, olykor gúnyos célú képi ábrázolás. Hazánkban a vicclapok elterjedésével jelent meg, így például a nyolcvanas években nagyon népszerű Hahota sorozat volt az, amely által a legkisebbek is találkozhattak, a jellemzően rajz vagy lenyomat formájában egy ember jellegzetes vonásainak (felismerhetőségének) megjelentésével, és annak szándékosan túlzó bemutatásával.

Mivel célja nem csak az ártatlan szórakoztatás, vagy a megnevettetés, de a kinevettetés, a megbélyegzés is lehet. Weisz Béla alkotásai egyáltalán nem ebbe a kategóriába tartoznak, hanem „csupán” görbe tükröt tartanak a jelen kor társadalmában magas esztétikai és kivitelezési technikájukkal ezért szinte nélkülözhetetlenek a nyomtatott sajtó és internetes fórumok olvasói számára.

Címkép :Weisz Béla középen

Fotó: Korhut Lili

http://artnews.hu/

%d bloggers like this: