Üléseznek, vitatkoznak, vétóznak

Posted by

Részlet a 444.hu ellenzékről szóló cikkéből

A döntési folyamat általában meglehetősen nehézkes. Számos bizottság és munkacsoport kezdte meg működését az elmúlt néhány hétben, van amelyik heti 20 órát is ülésezett, de ezekben a gyakorlati döntések sokszor elakadnak, hiszen minden párt delegáltjának vétójoga van.

A feloldhatatlannak tűnő ellentéteket általában a pártelnökök értekezlete oldja fel, ahol információink szerint sokkal simább az együttműködés, mint az alsóbb szinteken dolgozó bizottságokban, csakhogy mire odaér egy kérdés, addigra eltelik egy csomó idő.

pártelnöki értekezlet alatt működik az úgynevezett kampánytanács, ahol jórészt ugyanazok a pártdelegáltak ülnek, akik az előválasztást szervező csapatban dolgoztak együtt. Ők hagyják jóvá a kampánystratégiát, az általánosabb irányvonalakat. És van ezalatt az úgynevezett ellenállási bizottság is, ahol alsóbb szinteken megy az egyeztetés gyakorlatibb, napi ügyekben.

Ezen a három szinten dőlnének el a kampány irányai, főbb üzenetei, ha eldőlnének. A körülményesség és a mindenkit megillető vétójog miatt az ellenzéki kampányszervezés az Európai Unió működésére hasonlít: rákényszerít mindenkit a konszenzusra, de cserébe igen lassú.

A központi kampányt egy nemrégiben nyílt, a Batthyány-örökmécses közelében lévő irodából szervezik. A hivatalos bérlő Márki-Zay Péter mozgalma, és ide járnak a pártok delegáltjai, itt tartják a személyes egyeztetéseket. Itt van az irodája a Márki-Zay által felkért új embereknek, például Zaránd Péter kampányfőnöknek és Simon András kommunikációs főtanácsadónak. Zaránd korábban a Momentumnál volt kampányfőnök, de 2018-ban kilépett a pártból, és 2019-ben már Puzsér Róbert főpolgármesteri kampányán dolgozott, közös céget is alapított a publicistával. Simon az ATV-től igazolt a kampánystábhoz, ő vezette a tévénél a miniszterelnök-jelöltek vitáját is.

Több beszámoló szerint is lassan emésztik meg a pártok, hogy Márki-Zay lett a főnök a kampányban, és hogy igyekszik a saját embereit behozni a rendszerbe. Nem tesz jót a hangulatnak, hogy Márki-Zay felszólította Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét, hogy tartsa magát távol a nyilvánosságtól. Ahogy az sem segített, hogy Donáth Anna, a Momentum elnöke első szereplései alkalmával rögtön kritizálta Márki-Zay néhány kampányfogását (főleg a migráns-számlálót), de az sem, hogy Jakab Péter passzív lett az előválasztás első fordulója óta a pártelnöki megbeszéléseken.

A legtöbben arról beszéltek, hogy a pártok kivárnak, saját ötletekkel alig állnak elő, a Márki-Zay Péterhez tartozó központ lassan beérkező felvetésein pedig hosszan vitatkoznak.

Az együttműködést tovább nehezíti, hogy a pártok szerint a miniszterelnök-jelölt túl nagy frakciót akar magának. Márki-Zay arra készül, hogy egyesíti a két egykori MDF-es veterán pártjait, a Pálinkás József-féle, az előválasztáson elvérzett Új Világ Néppártot; és az eddig az LMP-vel együttműködő, Gémesi György által alapított Új Kezdet nevűt; illetve a saját szervezetét, a Mindenki Magyarországa Mozgalmat.

A pártok abba belemennének, hogy a közös listát vezető Márki-Zay Péteren kívül legyen még négy képviselő, aki csatlakozik hozzá, és alapíthassanak egy minifrakciót, de a miniszterelnök-jelölt ennél többet szeretne, és itt megrekedtek a tárgyalások, és idén már várhatóan nem is döntenek a listáról. Ez a vita szintén bénítólag hat a kampánygépezetre.

A bénultságra jellemző, hogy amikor kedden az ellenzéki politikusok sorfala előtt Márki-Zay Péter bejelentette a népszavazási aláírásgyűjtést, akkor a kiállást az eredeti terv szerint azzal is erősítették volna a képviselők, hogy hangsúlyozzák, éppen bojkottálják a parlamenti ülést, ami egyébként az utolsó volt 2021-ben, és több olyan törvényről is szavaztak, amely az ellenzéket felháborította.

Csakhogy a bojkott kommunikációja valahogy elmaradt. Sehol a hírekben nem jelent meg, feltehetően nem sikerült előre kitalálni, hogy ezt ki, hogyan és mikor magyarázza el az újságíróknak illetve a választóknak. Kint voltak a képviselők a Parlament épülete előtt, Márki-Zay célzott is rá beszédében, hogy megy bent a szavazás mindenféle borzalomról, de a bojkott szó egyáltalán nem hangzott el. Megcsinálták, csak senki sem vette észre.