Lemondott a plágiummal vádolt Florin Roman román kutatási miniszter

Posted by

>Lemondott tisztségéről Florin Roman kutatási miniszter – jelentette be szerdán a kormány sajtóirodája. Roman Facebookon egy bejegyzésben arról ír, hogy beadta a felmondását, megköszönve az eddigieket a kormányfőnek és a kormány csapatának. Egyúttal bemutatta egy képgalériában, milyen diplomái vannak.

A minisztert plágiummal vádolták, valamint azzal, hogy a CV-jében hamisan állította, hogy a Babes-Bolyai Tudományegyetemen (is) végzett. A kutatási, innovációs és digitalizálási miniszter azt írta önéletrajzában, hogy a kolozsvári BBTE-n szerzett közgazdász végzettséget, és 1992-1996 között járt oda. A BBTE rektora, Daniel David azonban azt nyilatkozta, hogy Roman nem a BBTE-nek volt diákja, hanem egy gyulafehérvári főiskola kurzusaira járt, és mivel az nem volt akkreditálva, a BBTE-n záróvizsgázott, ám nem kapott licencdiplomát.
Ez már a harmadik hamis állítás volt a miniszter és PNL-alelnök CV-jében. Először az derült ki, hogy nem is írta meg azt a könyvet, amivel dicsekedett az önéletrajza publikációs részében. Utána azt próbálta magyarázni, hogy a könyv az tulajdonképpen egy cikk, de az sem került elő.
A Libertatea pedig azt derítette ki, hogy a mesteri dolgozatából tíz oldalt nem ő írt, hanem egy temesvári professzor dolgozatából másolta.
Források szerint a miniszterre nyomás nehezedett ezek után Nicolae Ciucă kormányfő részéről, hogy – hacsak nem tisztázza megnyugtatóan az ellene felhozott vádakat – inkább önként lépjen vissza tisztségéből.
Roman a bejegyzésében azt írja: “nem akarom, hogy ez a botrány befolyásolja a kormány munkáját”. Ugyanakkor nyíltan azzal vádolja Dacian Cioloș USR-elnököt, hogy az ellene zajló támadást ő koordinálta, és hogy vele majd “találkozunk a bíróságon”. Homályos utalást tesz arra, hogy a digitalizálásban gazdaságilag érdekelt felek nyerhettek az ő távozásával, amelyet egy “önéletrajzban tetten ért gondatlanság” miatt kényszerítettek ki. “Emelt fővel távozom a miniszteri posztról! Isten engem úgy segéljen!” – zárta bejegyzését a lemondott miniszter. (hotnews, hírszerk)

Forrás: Transindex

A szerkesztő megjegyzése (Miután külön jegyzetet nem érdemel)

Egy nacionalista vaddisznóval kevesebb. Érdekes, hogy mennyit lehet újítani még a magyar ‘államfőhöz” képest is plágium-ügyben. Nem könyv volt, hanem cikk, azt sem ő írta, sőt nem is olvasta, hanem csak másolta. Ezek után emelt fővel távozik! Kacagjunk? Sírjunk? Majd ha kiderül, hogy ilyen jó kutatási minisztere még nem volt Romániának, mint három hét alatt ez az idióta. .