Kipával a kézben

Posted by

Grego Gergely Foldvari

>A hivatalos látogatásra hazánkba érkező Emmanuel Macron francia elnök első útja tegnap a Kozma utcai zsidó temetőbe vezetett, hogy az államfő ott lerója kegyeletét Heller Ágnes és Fehér Ferenc filozófus-házaspár síremlékénél.
A helyszínen járva, illetve látva a fotókat, mind a zsidó közösségen belül, mind azon kívül, sokakban felmerült és fel is tették a kérdést, hogy vajon miért fedetlen fővel tette ezt Macron?
A válasz pedig egyszerű és nagyszerű: Macron az odaérkezésekor nem viselt sem sapkát, sem kalapot, vallási okból pedig törvény szerint alapból “tilos” neki, mert az állam, vagyis a Francia Köztársaság képviselője nem gyakorolhat nyilvánosan semmilyen vallást. A vallás magánügy Franciaországban. Az állam semleges. Az előre kikészített fejfedő, a kipa, a vendéglátó kezében maradt. Az imára sem mondott áment az államelnök.
A laikus ember számára is rögtön, szembetűnően egyértelművé teszi a hatályos francia alkotmány (1946) legelső pontja az állam és a vallás szétválasztásának alapvetését:
“La France est une République laïque”
(Franciaország egy világi Köztársaság).
Ennek jelentősége röviden így foglalható össze:
• vallásilag semleges állam;
• vallások tisztelete és vallásoktól független jogegyenlőség minden állampolgár számára;
• szabad vallásgyakorlás;
• vallásgyakorlástól mentes állam.
A magyar alkotmányként hivatkozott Alaptörvény első részében (Alapvetés) főleg történelmi hivatkozások szerepelnek, felsorolva, hogy mi mindenre lehet “büszke a magyar”.
Szerepel benne ugyan az állam és az egyház függetlensége is, de ennek ellenkezőjére is hagy kiskaput. Át is járkálnak rajta rendesen, hiszen megalkotói Európát, az EU-t és benne Magyarországot is, keresztényként határozzák meg, alapvető politikai hitvallásuk is keresztény. Ez nagyon eltér a Francia Köztársaság önképétől.
fotó: Répás Péter
( Jobbra egy férfi, kezében kipák)