Jól működik a Pfizer Covid-tablettája

Posted by

A Paxlovid nevű gyógyszer valószínűleg az Omicron variáns ellen is hatásos, és még az év vége előtt elérhetővé válhat az Egyesült Államokban. A Pfizer kedden bejelentette, hogy Covid-tablettájáról egy kulcsfontosságú klinikai vizsgálat során kiderült: megakadályozza a súlyos megbetegedést, és valószínűleg hatásos a vírus  Omicron-változata ellen is. Az eredmények alátámasztják azt, amire az egészségügyi tisztviselők és az orvosok számítanak, hogy a tabletta enyhíti majd a kórházak terheit, miközben az Egyesült Államok avilágjárvány növekvő negyedik hullámára készül . Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság napokon belül engedélyezheti a gyógyszert.
A Pfizer szerint a vírusellenes tabletta 88 százalékkal csökkenti a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát, még akkor is, ha a tünetek megjelenésétől számított öt napon belül olyan be nem oltott embereknek adják, akiknél magas a súlyos Covid kockázata. A cég közölte, hogy a laboratóriumi kísérletek mutatták, hogy a gyógyszer megtámadja az Omicron variáns egyik kulcsfontosságú fehérjéjét.
A több mint  2200 – a súlyos betegség kockázatának kitett –, be nem oltott önkéntes vizsgálatának eredményei  nagyrészt megegyeznek a vállalat múlt hónapban közzétett, a klinikai vizsgálatának kezdeti  elemzésével. A Pfizer azt mondta, hogy végső elemzése szerint a Paxloviddal kezelt betegek 0,7 százaléka került kórházba a vizsgálatba való belépést követő 28 napon belül, és egyikük sem halt meg. Ezzel szemben a placebót kapott betegek 6,5 százaléka került kórházba vagy halt meg. Számos  szakértő valószínűtlennek tartja, hogy az FDA azonnal engedélyezné a Paxlovid alkalmazását olyan betegek számára, akik  súlyosan megbetegedtek a Covid-tól, bár az ügynökség végül ezt is megteheti.