Szamojéd erkölcs

Posted by
Kaltenbach Jenő
>Természetesen nagyon örülnék ha jövő tavasszal megbukna az Orbán rezsim. Ez azonban csak az első kis lépés lenne a jó, nyugati irányba. Az országnak és benne mindenkinek, igen a fidesz hívőknek is, az lenne jó ha értékrendben is csatlakoznánk az EU magországaihoz, ha kompország végre kikötne a nyugati parton.
De addig hosszú az út.
Orbánt és végtelenül immorális szamojéd erkölcsű (Ady) rendszere ugyanis nem az égből hullott ide, hanem ezen a talajon termett, itt szökkent szárba, terbélyesedett rá az egész országra. És hogy milyen makacs növényről van itt szó, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy legalább Ady óta virágzik e talajon, látszólag átvészelve minden vihart, kiírthatatlanul.
Az új “kertészeknek” tehát nem kisebb feladattal kell szembenézniük, mint hogy először is végre ki kell gyomlálniuk ezt a gazt, és helyette nyugatról hozott “kultúrnövényekkel” kell bevetniük az itteni földeket, aztán hosszú ideig ápolni, locsolni kell, hogy megtelepedjenek.
Ez nem fog menni varázsütésre. Nincs “csodakertész”, aki mint valami fèlisten majd helyettünk végzi el a munkát. Mindenkinek részt kell vennie, mert csak így van esély a jó termésre.