Jelképes gesztus

Posted by
Lendvai Iidikó
>Egy diplomáciai tárgyalásról gyakran többet tudhatunk meg a találkozót kísérő jelképes gesztusokból, mint a hivatalos sajtótájékoztatóból.
Macron azzal kezdte a vizitjét, hogy ellátogatott Heller Ágnes sírjához. Ahhoz a Heller Ágneséhez, akit ez a rezsim világhíre ellenére agyba-főbe pocskondiázott, és halálában sem tisztelt. A legalpáribb rendszerhű trollok ma sem állják meg, hogy ne fröcsögjenek a nekik nem tetszők írásaira így: “Elmehetnél te is a Balatonba úszni!” Sokan megkaptuk már.
Miután tudták, hogy délután Macron ellenzéki vezetőkkel, köztük a főpolgármesterrel is tárgyal, az Orbán-rezsim is útjára bocsátott egy üzenetet reggel: rendőröket küldött a Városházára, hogy végezzenek házkutatást nem tudni, mi után egy olyan ügyben, amelyben semmit nem adtak el semennyiért. A nyomozás egyetlen kiindulópontja az “Anonymus” által közzétett lehallgatás, amelyben a Fidesz volt pénzügyi vezetőhelyettese, privatizációs ügynökségének elnöke beszélget arról: milyen jó volna megvenni a Városházát.
Az eljárásnak természetesen semmi köze nincs ahhoz, hogy Völner után kétségbeesetten próbálkoznak az ellenoldalra is ráborítani valamit, hogy legalább döntetlenre hozzák ki a meccset. (A Szabó Timea “CIA-ügynökségéről” szóló mocskos híresztelés túlságosan emlékeztetett egykori ürgebőrös sztorikra ahhoz, hogy bárki komolyan vegye. Mást kellett keresni.)
A pártatlanság természetesen vitathatatlan. Borkai ügyében is máig folyik a lázas nyomozás.
Csak ott arról, ki készítette a titkos felvételt.