Toprongy

Posted by
Konok Péter
>Van ez a Szentesi Zöldi László nevű pravdaipari betanított munkás, ilyen NER-robotos betűvető. Feltett a profiljára néhány képet arról, hogy “EZEK” – így például Hont András, TGM, Heller Ágnes, meg én – milyen rosszul öltözködnek. Némelyikünk – így például én – tiszta toprongy.
Ilyen nap van, úgy látszik.
Nekem ezzel semmi bajom. Sosem voltam az a kiköpött gigerli, hidegen hagyott a divatok jövése-menése, és amúgy meggyőződésem, hogy a világ elleni legrusnyább bűnöket többnyire nyakkendőben vagy fess egyenruhákban követik el.
“Használnak ezek dezodort, ismerik az illatszereket, hajat szoktak mosni? Fodrászhoz, kozmetikushoz eljárnak időnként, vagy anya/apa nyírja a buksit, hogy ingyé jobb legyen?” – kérdezi a jó illatú Szentesi Zöldi László. Eléggé intim kérdések ezek, de igazából nem titok: csak ritkán használok dezodort (inkább mosakszom), szerintem minden illatszer egyforma szagú, nagyjából hetente szoktam hajat mosni. Fodrásznál utoljára (és egyben először) a katonaság alatt voltam, kozmetikusnál pedig még soha életemben, nem is tervezem. A buksit a feleségem nyírja ilyen nyírógéppel, a szakállamat meg én, ollóval.
Jó ez így. Igényem sincs másra, pénzt sem adnék érte.
Én nem lopom ugyanis.
A rólam kitett képet – lásd itt alul – kifejezetten szeretem. Egy kerti bulin készült, ahol Heller Ágnessel dumáltunk. Heller Ágnessel én rengeteg dologban nem értettem egyet, de kiváló beszélgetőpartner volt, és ez egy jó emlék.
Mivel szerintem ez egy jó kis kép, megköszöntem Szentesi Zöldi Lászlónak, hogy kitette. “Kedves tőled”, írtam neki, “kedvelem ezt a képet”.
Letiltott.
Fura kicsit: azt hittem, majd eldumcsizunk a saját képem alatt (amit amúgy Szentesi Zöldi László posztjával a Mandiner nevű központi szó- és képlopóprogram is kiszerkesztett), erre viszlát, fakabát!
Persze, meglehet, az zavarta Szentesi Zöldi Lászlót, hogy a hozzászólásom több lájkot gyűjtött pár perc alatt, mint az ő egész posztja, pedig én nem költök közpénz-százezreket marketingre, csak úgy vagyok bele a világba. Ahogy kozmetikushoz sem járok, úgy Facebook-reklámot sem veszek. Hülyén is érezném magam tőle.
Szentesi Zöldi Lászlónak ez a munkája. Csúnya munka, de az övé, magának választotta. Aggódva számlálja a lájkokat, mit szól a gazdi, ha kevés? Ha Szentesi Zöldi László már szart ér, mint Bástya elvtárs? És ha a tükörbe néz, talán kicsit elriad néha. De aztán gyorsan megigazítja pöpec nyakkendőjét, és sürgős időpontot foglal a kozmetikusnál.
Aki látja, adja át neki: felesleges. A lényegét úgysem tudják lesminkelni róla.