Emmanuel Macron a nézeteltérések ellenére partnernek tekinti Orbán Viktort

Posted by

A Le Monde alapján
>A francia elnök hétfőn Magyarországra látogatott. A magyar miniszterelnökkel mélyek a nézeteltérések, de továbbra is szövetséges marad olyan témákban, mint a beruházások, az atomenergia vagy az európai védelem kérdése. Az eurofil francia elnök Emmanuel Macron és a nacionalista Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor, megmutatta, hogy milyen jól ismerik egymást. Ma Bufdapesten elismerték, hogy  „politikai ellenfelek, ugyanakkor az európai partnerek”. F francia államfő 2007 óta első alkalommal tett látogatást Magyarországon, amely  a visegrádi csoport országainak (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia) csúcstalálkozójának keretében zajlik. Ezzel befejeződik Macron körútja az Európai Unió (EU) 26 fővárosába. A két vezető, akik 2019-ben Párizsban találkozott, akkor megállapították, hogy szövetségeset olyan témákban, mint a nukleáris vagy az európai védelem. Ugyanakkor  élesen szembeálltak egymással az európai jog vagy a kisebbségek jogai káérdésében. “Vannak politikai nézeteltéréseink, amelyek ismertek, de megvan bennünk az az akarat, hogy együtt dolgozzunk Európáért, és hűséges partnerek legyünk” – jelentette ki a francia elnök, miután kézet fogott  beszélgetőpartnerével. „Politikai ellenfelek és európai partnerek vagyunk egyszerre: elfogadjuk Franciaország meghatározását, mint , az enciklopédisták hazája” – hangoztatta Orbán.
A jogállamiság kérdésében, amely Orbán Viktor és az EU között rendszeresen a viták tárgyát képezi, Macron megelégedett azzal, hogy a témát érintette, „érdekes vitákat” ígérve , mindezt a „tisztelet szükségességére” hivatkozva. minden tagállam” részéről. Nyilatkozatában nem említette az LMBT+ közösség jogainak kérdését, az egyik olyan témát, amellyel kapcsolatban Brüsszel bírálja Budapestet.
Ugyanakkor a francia elnöklátogatását Orbán úr rezsimjének ellenfele, Agnès Heller filozófus előtt lerótt tiszteletével kezdte . Délben Budapestre érkezve azonnal elment a 2019-ben elhunyt filozófus sírjhoz, akit annak idején Párizsban fogadott.
A magyar vezetőt – aki idén ősszel a francia elnök szélsőjobboldali riválisát, szeptemberben Eric Zemmourt, októberben Marine Le Pent fogadta – Macron úr rendszeresen az EU ellentáborának vezetőjének nevezi, aki ellenzi az unió “progresszív” barátait . Magyarország több Brüsszelben vitatott törvényt fogadott el Lengyelországgal együtt, különösen azt a szöveget, amely megtiltja a homoszexualitás említését a 18 éven aluliak körében. Varsóhoz hasonlóan megkérdőjelezi az európai jog elsőbbségét a nemzeti joggal szemben. Válaszul az Európai Bizottság több eljárást indított az EU értékeinek aláásása miatt, különös tekintettel az európai “jogállami feltételek” mechanizmusára , amely blokkolja atámogatások kifizetését.
Macron találkozik Budapest főpolgármesterével, Karacsony Gergellyel (liberális) és Marki-Zay Péterrel, az  ellenzék közös jelöltjével is, aki a 2022. áprilisi parlamenti választásokon reméli megbuktatni a magyar miniszterelnököt. Orbán Angela Merkel távozása óta ő a leghosszabb ideig hivatalban lévő uniós vezető.

A francia államfő látogatásának előestéjén a Riporterek Határok Nélkül (RSF) szervezet arra is felkérte Makront, hogy „világítson rá” a Pegasus kémszoftver „újságírók elleni” alkalmazására. Magyarország az egyetlen uniós ország, amely ezt teszi a korábban nyilvánosságra került lista lapaján.

Címkép: Emmanuel Macron francia elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatót követően 2021. december 13-án Budapesten.