Auf Wiedersehen, Herr Stöger!

Posted by
A Ferencváros menesztette a labdarúgó csapat edzőjét Peter Stögert. A szurkolótábor nagy része már érkezésekor elégedetlenkedett miatta, nem értette, miért kellett elküldeni a sikeres Rebrovot. Most a Fradi vereséget szenvedett Debrecenben és ezzel lecsúszott a Kisvárda mögé a tabella második helyére. A klub bejelentette, hogy az idei utolsó mérkőzésen Máté Csaba másodedző irányítja az együttest. Mit mondanak a belső viszonyokat jól ismerők?  Stöger valószínűleg bukta az öltözőt és ez a gyors váltás oka. Ennek jele, hogy vasárnap hevesen kikelt néhány játékos mentalitása ellen. Érdekes viszont, hogy Kubatov elnök alig néhány hete,  egy interjúban kiállt Stöger mellett és elmondta, hogy szilárd meggyőződése, hogy nem az edzőváltás oldja meg a Fradi problémáit. Talán még valami olyasmit is mondott, hogy a Fradit is komolytalan klubnak tartanák, ha néhány hónap után elküldenének egy korábban a Bundesligában hosszú évekig dolgozó edzőt, ráadásul emiatt komoly edzőt már nem is igen tudnánk utána szerződtetni. Most akkor komolytalan edző jön?
Maga a forgatókönyv, ahogy lezajlott ez az egész dolog, az nem volt túl szerencsés. Mert ha az tényleg nem erősíti a klub renoméját, hogy ha néhány hónap után elküld egy Bundesliga edzőt, akkor talán az is elmondható, hogy valószínűleg az sem erősíti túlzottan a klub pozitív imázsát és a vezetők hitelességét, ha 2-3 héttel az edző elküldése előtt ennyire konkrét és a későbbi történésekkel ellenkező tartalmú megnyilvánulásaik vannak. “Furcsa ezt mondani egy politikusra, de szerintem ennél óvatosabban, politikusabban kellene megnyilvánulnia ilyen kérdésekben az elnök úrnak, ha már mindenképpen mondania kell róla előzetesen valamit”-írta egy rajongó az Üllői129.hu oldalra.

A lehetséges utódok között szerepel Viktor Szkripnik, aki a német Werder Bremennél valóságos ikonnak számít, de korábban emlegették már Andrij Sevcsenko lehetséges utódjaként is hazája válogatottjánál. Még a Werdernél – ahol Kleinheisler László is a játékosa volt – egy portál az év edzőjének is megválasztotta a Bundesligában, később bajnok és kupagyőztes is volt Lettországban a Riga FC csapatával, jelenleg pedig az ukrán élvonalbeli Zorja Luhanszk vezetőedzője, zsinórban kétszer vezette a bronzéremig a gárdát, jelenleg pedig a negyedik helyen állnak a bajnokságban.

Rajta kívül Sztanyiszlav Csercseszov is rajta van a radaron a keleti jelöltek közül. Csercseszov a 2021-es Európa-bajnokság után távozott az orosz válogatott éléről öt év után, a legemlékezetesebb eredményét a 2018-as vébén érte el, ahol a negyeddöntőig vezette a Szbornaját. Az 58 éves szakember 57 mérkőzés erejéig volt szövetségi kapitány, előtte klubedzőként megfordult a lengyel Legia Warszawánál – ahol együtt dolgozott Nikolics Nemanjával is -, míg hazájában a Dinamo Moszkva, az Amkar Perm, a Terek Groznij, a Szocsi és a Szpartak Moszkva.

A bennfentesek úgy értesültek, hogy a Ferencvárosnak a skandináv térségből is van konkrét jelöltje, ahogy a korábban felmerült Eusebio Di Francesco sem esélytelen ezúttal. Az olasz szakember legutóbb a Serie A-ban szereplő Hellas Verona edzője volt, korábban többek között a Cagliarit, a Sampdoriát, az AS Romát, a Sassuolót és a Leccét is edzette.

 

%d bloggers like this: