Amikor Heller Ágnes 90 évesen beúszott a Balatonba

Posted by
Emmanuel Macron francia elnök budapesti látogatásakor – mielőtt a politikusokkal találkozott volna – meglátogatta Heller Ágnes sírját. A világhírű filozófus 2019-ben halt meg 90 évesen. Beúszott a Balatonba, és nem jött ki a tóból. Annak idején Németh Péter, a Hírklikk oldalon Hermann Zsuzsával, Heller Ágnessel beszélt a halál körülményeiről. Ebből idézünk.

– Lehet-e már tudni, hogy pontosan mit történt?
– Nem lehet tudni. A rendőrség rögtön kizárta az idegenkezűséget, így tehát az csak valakinek a fantáziájában jelent meg.

– Volt egyáltalán ilyen?
– Igen, volt, aki azt híresztelte, hogy Orbán keze van a dologban. Nem. Azt mondják megfulladt, ezt viszont én szinte kizártnak tartom, mert tízszer jobban úszott nálam, és én is elég jól úszok. Talán megállt a szíve. Ez bármelyikünkkel, bármikor előfordulhat, pláne kilencven évesen. De szervi baja nem volt, kivizsgálták, infarktus nem volt…

– Teljes talány?
– Igen.

– Hogy érte utol önt a hír?
– Teljesen felfoghatatlan volt számomra. Radnóti Sándor telefonált először, ő mondta, hogy nagy a baj, Ági – az anyám – beúszott a Balatonba, és még nem úszott ki. Hirtelenjében eltoltam magamtól a problémát, nyilván nem akartam a legrosszabbra gondolni, azzal védekeztem, hogy ez csak hülyeség lehet, az anyám mindig órákat úszik, nyilván most is. Kérdeztem Sándortól, hogy mikor indult el, ekkor egyébként délután hat óra volt, mondta négykor. Ekkor már elkezdtem idegeskedni, aggódni és komolyan venni. Egy órát szokott a vízben tölteni, de kettőt azért nem. Ezzel együtt reménykedtem, mert még nem volt hír arról, hogy megtalálták volna. Fél órával később azonban már igen.

– Azért is váratlan, mert ő nagyon is vitális személyiség volt…
– Igen, elhitette mindenkivel, önmagával is, hogy örökké fog élni. Nemrég volt a kilencvenedik születésnapja, én szerveztem, százhúsz ember vett részt rajta. Éppen a képeket rendezgetem a Heller Ágnes internetes oldalon, amely már 2009 óta létezik, csak most átalakítottam emlékoldallá. Ebben rengeteg információ van róla; fotók, videók, levelek; 2009 ót minden, ami történt vele.

– Zokon vette, hogy a miniszterelnök nem küldött részvéttáviratot?
– Nem. Én megetettem volna vele őt. Örülök, és ő is örüljön, hogy nem küldött.

– Ilyen indulat van önben?
– Hát azok után, amiket ő művelt? Szóval egy ilyen távirat pimaszság, vagy legalább is képmutatás lett volna a részéről.

Címkép: Emmanuel Macron francia elnök Heller Ágnes sírjánál