Tartsák tiszteletben a beoltottak emberi jogait

Posted by

Izbéki Gábor
>Olvasom, hogy műtüdő mentheti meg Csollányt. Szurkolok neki, gyógyuljon meg. De azért van egy gondolatom, amivel persze sokan nem fognak egyetérteni. Amióta vannak a vakcinák, azóta egy-egy embert – leegyszerűsítve – 100, no legyen 200 ezer forintbol megvéd az eü a vírustól.
Akik viszont nem oltatják magukat és kórházba kerülnek, azokat sok-sok millióból, esetenként 10 milliókból gyógyítanak. Sikerüljön nekik.
Ugyanakkor oltott, azaz olcsón kezelt emberek, akiknek esetleg szűrés, műtét kellene, nem férnek hozza a már évtizedek alatt “megvásárolt” eü szolgáltatásokhoz, tehát egyesek bizonyos fokú felelőtlensége miatt még betegebbek vagy betegek lesznek. Esetleg mehetnek fizetős rendelőkbe. Mintha itt sérülnének a emberi jogok.
Jobban, mintha az oltatlanokat köteleznék az oltásra.
Ha ezen idő alatt az oltott egyén olyan módon hal meg NEM Covidban, hogy ha időben ellátták volna, akkor kit pereljenek? Ma nem lehet ambulánsan hozzáférni pl egy kolonoszkópiához, nagyon nehezen egy kardiológiai vagy urológiai szűreshez, stb. Ez nagyon igazságtalan. Amennyibe egyetlen, felelőtlen, magát nem oltatott vagy vírustagadó (Csollány, stb) covidos beteg gyógyítása, ezres esetekben végül eredménytelen kezelése kerül, abból sok műtétet lehetne elvégezni az 50 ezerből.
Hangsúlyozom: gyógyítsanak meg minden covidos oltatlant. De vállalják felelőtlenségük következményeit, az oltott, nem covidos beteg embereket meg ne soroljak a temető sorra, vagy az állam vállalja át a magánkezelés költségeit.
A felelőtlen covidos fizessen, az állam meg – legalább ebben az ügyben – tartsa tiszteletben a felelős, magukat beoltatottak emberi jogait.