Megéri sűrűn levelezni Polt Péterrel

Posted by

Hadházy Ákos 

>Valami nagy zavar van az erőben, a főügyész ugyanis újabb nagyon nagy hal ellen zajló nyomozást ismert el. Válasza szerint nyomozás folyik a BKV Tarlós István idején kötött 19 milliárdos informatikai szerződése ügyében és a szálak egészen magasra vezetnek!
Megéri sűrűn levelezni Polt Péterrel, néha egészen hihetetlen információkat is megerősít, még akkor is, ha amúgy nem szeretné nagy dobra verni ezeket. A legfőbb ügyész csak annyit válaszolt legutóbbi kérdésemre, hogy igen, van nyomozás egy bizonyos közbeszerzés ügyében, sőt, már gyanúsított is van. A NAV nyomoz „jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen és bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás” gyanúja miatt, mégpedig a SYS IT Services Kft-t érintő ügyben.
A dolog megértéséhez vissza kell ugrani 2019-be, a Tarlós-féle budapesti vezetés utolsó hónapjaiba. A BKV az év elején írt ki közbeszerzést „informatikai fejlesztési és üzemeltetési feladatok” elvégzésére. “Természetesen” csak egy ajánlat érkezett, a Sys IT Services Kft. öt évre 19 milliárd forintért vállalta a munkát. A cég egyik tulajdonosa Várszegi Zsolt, akinek a neve a parkolási ügyekből lehet ismerős: az ő nevével is fémjelzett SIS Parking Kft. volt az egyik tagja azoknak a konzorciumoknak, amelyek többek között Újbudán, majd Zuglóban is veszteséges parkolási rendszert építettek ki. A cég alvállalkozóként a NER-kedvenc 4iG-t és a Magyar Telekomot jelölte meg. https://hvg.hu/…/20190702_Meszaros_informatikai_cege…

Információim szerint az alvállalkozók nem, vagy nem teljesen végezték el a munkát, ellenben számláztak, vagyis munka nélkül kaptak pénzt az adófizetők kárára. Az ügy szálai az egyelőre meg nem erősített hírek szerint igen magasra érnek. Lehet, hogy máris vezéráldozatot követelt a nyomozás, hiszen – úgy tudom – köze lehet Sors László NAV-elnök idén nyári leváltásához (akinek a bűne az lehetett, hogy nem tudta időben leállítani az eljárást).
Számos részlet tisztázásra szorul még, de ez ismét egy jó példa arra, hogy elég egyetlen tisztességes nyomozó vagy ügyész, aki nem engedi elsikálni az ügyet, akkor végig lehet csinálni. Ezt kell majd csinálni sok más ügyben is a kormányváltás után: támogatni kell a nyomozókat, hogy következetes, szívós munkával végigvigyék az eljárást, ne engedjék elbizonytalanítani magukat!
A kérdésem és Polt válasza itt olvasható:
Címkép: Jászai Gellért 4iG-tulajdonos és Sors László, egykori NAV-elnök