Az antikorrupció napján

Posted by
Szent-Iványi István
>A Völner-ügy kapcsán Szíjjártótól Schifferig, Semjéntől Gulyásig azt lehet hallgatni, hogy lám-lám, megbukott az ellenzék korrupciós narratívája, nálunk zéró tolerancia van a korrupcióval szemben, hiszen a kormány keményen és pártatlanul fellép a korrupció ellen és még egy ilyen számára rendkívül káros esetben sem akadályozza az egyébként is pártatlanul és hatékonyan működő ügyészség munkáját. Szóval mostantól többé már egy szót sem merjen ejteni senki a kormányzati korrupcióról.
Nos, nem érdemes ezt az átlátszó apologetikus szöveget elhinni. Ugyanis Völner esete nem cáfolja az ellenzék által emlegetett rendszerszintű korrupciót, hanem inkább igazolja. Völner ugyanis a rendelkezésre álló információk szerint “maszekolt”, saját zsebre dolgozott (akárcsak Mengyi, Simonka vagy Boldog István), ők a NER-korrupció perifériáján, nem a központ jóváhagyásával működtek, és valószínűleg a hasznot is megtartották maguknak.
Ők nem a rendszerszintű, hanem a hagyományos értelemben vett korrupció mohikánjai, akiknek a tevékenysége nincs összhangban a rendszer lényegét jelentő korrupcióval (copyright by Lánczi). Amikor ellenük fellép a hatalom, akkor nem általában a korrupcióval szemben, hanem a korrupció deviánsaival szemben lép fel.
Az igazi rendszerhez kötődő gigantikus korrupciógyanús ügyekben, mint pl. a MET földgázbeszerzése, a letelepedési kötvények, a lélegeztetőgép vásárlás vagy a vakcinabeszerzés ügyében továbbra sincs semmiféle nyomozás. Ezek az ügyek továbbra is a hatalom védelme alatt állnak és akik ebben érintettek, azoknak a hajaszála sem görbűlhet mindaddig, amig a Fidesz van hatalmon.
Tehát nincs szó a korrupció elleni kíméletlen küzdelemről, csupán a korrupció kisiparos deviánsainak megbüntetéséről. Ez persze annál mégis jobb, mint ha őket is futni hagynák.