Alakul Márki-Zay pártja

Posted by

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje új pártot alapíthat, amelynek Pálinkás József ÚVP-je és Gémesi György Új Kezdete mellett a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ korábbi ismert arcai is tagjai lehetnek, írja a Telex.  A lap szerint Márki-Zay még a volt jobbikos Bencsik Jánossal is tárgyalt. Az már korábban kiderült, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester számítana az Új Világ Néppártra és az Új Kezdetre, de másokat is bevonna.

Márki-Zay azt mondta a lapnak, hogy még nincs meg az új párt neve, de több ötlet is van. Azt reméli, januárra sikerül majd megállapodni. A párt vezetőjét a tagság választja majd, és nem Márki-Zay lesz az, mert ő csak a választás után csatlakozna a formációhoz.

A Telex szerint az alábbi nevek lehetnek majd benne az új pártban: Gyenes Szilárd, az Új Kezdet alelnöke, Jeszenszky Géza egykori külügyminiszter, Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnök, Szalma Botond, a KDNP volt budapesti elnöke, Szent-Iványi István egykori külügyi államtitkár, Herényi Károly, az MDF korábbi szóvivője.
Helyben ismert jobboldali polgármesterekre is építene az új párt, őket elsősorban a Magyar Önkormányzatok Szövetségét vezető Gémesi György gödöllői városvezető tudja becsatornázni. Ehhez a körhöz tartozik többek közt Fülöp Zsolt, Szentendre; Matkovich Ilona, Vác; Fábri István, Csömör; Hegedüs Péter, Balmazújváros és Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere.