Felavatták Heller Ágnes szobrát az Európai Parlamentben

Posted by

A Demokratikus Koalíció közleménye: A DK EP-képviselői és David Sassoli, az EP elnöke ma délelőtt felavatták Heller Ágnes szobrát az Európai Parlamentben.

Az Ünnepi Könyvhéten, 2015

A Demokratikus Koalíció EP-képviselői David Sassolival, az EP elnökével együtt ma délelőtt felavatták Heller Ágnes magyar filozófus, esztéta és egyetemi tanár szobrát az Európai Parlamentben. A szobrot a DK pártalapítványa, az Új Köztársaságért Alapítvány adományozta az Európai Parlamentnek.
A Demokratikus Koalíció közössége tisztelettel hajt fejet a 20. századi egyetemes szellemtörténet és az európai közélet felejthetetlen nagy alakja, Heller Ágnes előtt. Heller Ágnes írásaiban, publicisztikáiban és nyilvános megszólalásaiban világéletében a mindannyiunk számára fontos európai értékeket és a humanizmus örökségét és eszméjét képviselte.
Munkásságát mind esztétaként, mind filozófusként és tanárként az emberbe vetett
feltétlen hit és a demokrácia iránti elkötelezettség hatotta át. Dobrev Klára, a DK EP-képviselője, az Európai Parlament alelnöke Facebook-oldalán osztotta meg a Heller Ágnes szobrának felavatásán készített képeket.

Dobrev Klára Facebook-bejegyzése

Alig hiszem, hogy már két év eltelt azóta, hogy korunk egyik legnagyobb nemzetközi tekintélyt kivívó tudósa, Heller Ágnes filozófus, esztéta és egyetemi tanár meghalt.
Az általa képviselt európai értékek és humanizmusa, az emberbe vetett feltétlen hit és a demokrácia iránti elkötelezettsége meghatározó a Demokratikus Koalíció számára.
Óriási megtiszteltetés a magyar kultúra számára, hogy kollégáimmal, a DK európai parlamenti képviselőivel együtt adhattam át az Új Köztársaságért Alapítvány adományát, egy nagyszerű Heller-szobrot David Sassolinak, az Európai Parlament elnökének.
Heller Ágnes szobra számára méltóbb helyet nem is tudnék elképzelni, mint az Európai Parlamentet itt, Európa szívében.

Szalay Péter a szobor alkotója az artportalnak

Tavaly nyáron kerestek meg, hogy Heller Ágnesről kellene portrét készíteni az Európai Parlamentbe. A Felszínen című kiállítás idején már használtam 3D nyomtatót – akkor még külső segítséggel, mert nem volt eszközöm és a szoftvereket sem nagyon ismertem –, és a Heller-portré kapcsán merült fel bennem, hogy 3D  printerrel készíteném el és szoftveresen tervezném meg, tehát nem úgy, hogy leülök és mintázok. Nyilvánvaló volt, hogy ha ezzel az eszközzel dolgozom, az megváltoztatja az egészet, az egy másmilyen portré lesz. Akkor vettem azt a számítógépet, amellyel tervezni tudok és a nyomtatót is. Elég nagy feladat elé állítottam magam, de nagyon izgalmas volt – és kellett hozzá ez a megbízás, ez a cél, és nekem nem baj, ha úgy tanulhatok meg valami újat, hogy tudom, tűzön-vízen át, de valahogy el kell odáig jutnom.