A Völner néven futó ügy

Posted by
Arató András
>Az, hogy Völner Pál éppen az igazságügyi minisztérium államtitkára, csupán szimbolikus jelentőséggel bír, lehetne bármelyik tárca vicefejese. Erős azonban a jelképes erő, a jogszolgáltatás hazai állapotát hűen tükrözi. Azok a fehérgalléros bűnözők, akikre akár felelősségre vonás is várhat, bíztak a Csókos Asszonynak a Völner képében megjelenő védőernyőjében.
De miért éppen ez a figura, a vérfideszes egyik archetípusa bukott meg, és miért pont most?
Számos magyarázat forog közszájon, bármelyik lehet külön-külön és együtt is helytálló.
A véletlen. Mást kerestek, és akaratlanul beleakadtak az államtitkár lábszárába. Amikor rájöttek, már nem lehetett visszafordulni.
Sáp kór. Nem adta le a sápot oda, ahova kell. Hasonló okból zuhant már le az oligarchák egéről állónak vélt csillag.
Önállósodás. Bejelentés nélkül, egyedül alakította ki az iparágát.
Hatalmi harc. Sokan vágynak a Vezér halhatatlanságára, ám kevesen hisznek benne. Az egyik lehetséges utód Völner főnöke, a konkurenciának meg jól jöhet egy kis pötty az igazságügy miniszter CV-jén. Demokráciákban persze az ilyesmi nem csak egy pacácska, hanem kimoshatatlan folt, ami visszavonhatatlan bukással jár – ha nem tudott az ügyről semmit, akkor azért, ha meg benne volt, akkor bíróság elé kerül maga is. Ausztriában kevesebbért fejeződött be Kurznak és környezetének a pályafutása.
Pegazus. Bár Kocsis frakcióvezető szerint „nincs Pegazus ügy, azt maguk találták ki”, a balhét valakinek csak el kell vinnie. És ha már Völner felelősségi körébe tartozik a kém-program, ő az alkalmas személy. A határozott névelőt váltsuk határozatlanra: ő egy alkalmas személy.
Választások. A Nemzet Fővadásza, Kocsis „koalíciós partnere” már harsogja is, íme a bizonyítéka a pártatlan igazságszolgáltatásnak, vezető fideszes politikus is büntetést kap, ha rosszalkodik. Persze csak félév múlva, mert addig a kétharmadhoz szükség van Völner szavazatára éppúgy, mint a másik két elítélt képviselőére.

És a többiek?

Címkép: Pápai Gábor rajza a Népszavában