Apám utolsó tanítványa

Posted by

GYÁSZOL A TESTNEVELÉSI EGYETEM, ELHUNYT DR. MILTÉNYI MÁRTA

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Dr. Miltényi Márta docens asszony. Márti néni nyugdíjba vonulásáig több évtizeden keresztül oktatott a Testnevelési Egyetemen.

Anatómia könyvéből – amelynek első kötete 1980-ban, a második 1988-ban jelent meg a Testnevelési Egyetem tankönyveként – több generáció tanulta az anatómiát, a sportmozgások anatómiáját. A nemzetközileg is díjazott tankönyv több mint 9 kiadása a mai napig keresett a hallgatók és a sportszakemberek körében. Különlegessége, hogy az ábrákat  férje, Ránky Ernő kézzel rajzolta. Magas szintű szakmai munkája mellett kiváló pedagógus is volt. A TF-napok keretében megrendezett „legnépszerűbb tanár” versenyben a hallgatói szavazatok alapján minden évben az első három helyezett között végzett. A hallgatók körében két beceneve volt: Tyúkanyó és Vaslédi. Minden problémát meg lehetett vele beszélni, titkokat rábízni. Nála nem lehetett sportnadrágban vizsgázni, ő maga is megadta, de a hallgatóktól is megkövetelte a vizsga méltóságának betartását. Válogatott atléta sportpályafutása után sem szakadt el az atlétikától, több évtizeden keresztül keretorvosként segítette az atléták felkészülését. Monspart Saroltával sokat tett a futás népszerűsítésért. Közös könyvük, A Futás csodálatos világa 1990-ben jelent meg. Az International Marathon Medical Directors Association első női elnöke volt, 11 New York Marathont segített munkájával. Elhivatott volt az utánpótlás-nevelésben is. Fontosnak tartotta a fiatalok ortopédiai szűrését a sportolás elkezdésekor, azt vallotta, hogy a korai szakmai munkát meg kell előznie – ahogyan ő fogalmazott – a  karosszéria felépítésének. A sportmozgások szerkezeti elemzéséhez pedig nélkülözhetetlenek az anatómiai, mozgástani ismeretek. A Magyar Olimpiai Bizottság Nők a sportban Bizottsága 2015-ben Életmű-díjjal jutalmazta több évtizedes szakmai tevékenységét.

Mi ez a címkép? Apám legifjabb tanítványát ábrázolja

1970-es felvétel. Ott hátul fehér köpenyben, fehér hajjal apám, Dr. Kereszty Alfonz a Testnevelési Főiskola (még nem egyetem) orvostudományi tanszékének vezetője, mikor a diákkör munkáját mutatja be a televiziónak. A fal mellett félprofilból a 32 éves Miltényi Márta. Apám legfiatalabb munkatársa volt a tanszéken, aki a diákkört is irányította. Apám 1981-ben halt meg. A tanszék munkatársai Botár Zoltán, Frenkl Róbert, Nemessuri Mihány, Unger Mihály… a következő évtizedekben távoztak. S most elment az utolsó tanítvány, Márta is.
Kereszty András