NER-lélektan

Posted by
Hargitai Miklós
(Részletek a Népszava cikkéből)
>Az egyik legkorruptabb szakma képviselői nem azon döbbentek meg, hogy a hatalom korrupt – az pontosan tudták –, hanem azon, hogy a legfelül lévők közül valaki lebukhat.
„A gyanúsított végrehajtók őszintén meglepődtek, hogy titkos felderítés folyt ellenünk, majd ősszel az NVSZ feljelentése nyomán az ügyészség nyomozni kezdett, mert hosszú időn át úgy érezték, hogy Varga Judit miniszter helyettesével a hátuk mögött sérthetetlenek. Éppen ezért most maguk az érintettek sem értik, mi lehet a „politikai ok”, aminek a bukásukat köszönhetik.”
***
„Aki ebben a rendszerben szerepet vállal, az vagy annyira egyszerű gondolkodású, hogy nem látja a lényeget, vagy pedig nem lehet becsületes. Biztosan vannak azért tisztességesebbek is, nem lehet kizárni, de maga a rendszer olyan, hogy nem szólhatnak. És nem is maradhatnak becsületesek, mert aki lop, azt a legkönnyebb kézben tartani. Nem szólhatok rá a beosztottamra, hogy ne lopjon, hiszen én is lopok, és ő pontosan tudja. Az én vagyonom… engem már nem érdekel annyira a pénz, de a vagyonom minden évben a duplájára nő. Nagyjából a kétszeresére. Akik alattam dolgoznak, azok tudják. Néha látják is. Nem mondhatom nekik, hogy ne nyúljanak bele a közösbe, miközben látják, hogy én két kézzel turkálok benne. De ők sem tehetik szóvá, amit én zsebre teszek, hiszen hagytam, hogy lopjanak, és ők éltek is a lehetőséggel. Minél följebb kerül valaki, annál többet szerezhet. És aki legfölül van, az szerzi a legtöbbet. De ő sem szól rá az alatta lévőkre. A hallgatás is része a hűségnek. A legfölül lévő hallgatása is. Az a cél, hogy ne legyen nála gazdagabb ember az országban, mert csak így tudja megőrizni a hatalmát. Nekünk is érdekünk, hogy megőrizze, mert ha valaki gazdagabb, bármikor elveheti tőle a kulcsokat, és akkor nemcsak ő bukik, hanem mi is. Így viszont milyen jogon szólhatna, ha ő a legnagyobb tolvaj?”