John Lennon utolsó napja

Posted by

The Bits írása alapján
>Egy decemberi napon Paul Goresh készített egy fotót New Yorkban a Dakota nevű ház előtt. A fényképen a Beatles front embere John Lennon ölelte át rajongója Mark David Chapman vállát. A fétfiét, aki még aznap megölte őt.

>1980. december 8-án koradélután Annie Lebovitz a Rolling Stone Magazine riportere felkereste Lennon-t, hogy újságjának fotót készítsen John-ról. A fotózás végeztével John egy rádióinterjút adott (ami később az utolsó interjújaként is ismert) és kora este Yoko-val a Record Plant Studio-ba mentek, hogy a “Walking on thin ice” című Yoko dal utómunkálatait végezzék. Lennon és Yoko az őket váró limuzin felé sétálva autogram kérőkkel találkozott – akkoriban ez a jelenség ott megszokott volt -, akik között ott volt Mark David Chapman is. John a Double Fantasy albumot írta alá Chapmannek, amit Paul Goresh Lennon rajongó és fotós meg is örökített. Lennon barátságos volt rajongóival és szívesen vette, ha autogram-ot kérnek tőle, egy korábbi interjújában el is mondta, hogy “… az emberek odajönnek autogramért, vagy csak köszönni, de nem zavarnak…”
A studiómunkálatok végeztével Lennonék hazafelé vették az irányt és a limuzinból a 72. utcában szálltak ki, nem hajtottak a dakota ház biztonságos, zárt udvarára (John minél előbb jóéjszakát akart kívánni akkor 5 éves Sean fiának). Chapman ekkor egy árnyékos zugból előbújva Lennon hátára célozva 5 lövést adott le. Az első golyó célt tévesztett, de a másik négy eltalálta Lennont a bal vállán és háta bal felén. A Roosevelt Hospitalban az orvosok 20 percen keresztül próbálkoztak újraélesztéssel, de a sebek nagyon súlyosak voltak és ekkorra John 80%-os vérveszteséget szenvedett. Az orvosok szerint egy ilyen támadást akkor sem lehetett volna túlélni, ha az egy műtőágyon, egy csapat készültésgben lévő sebész specialista jelenlétében történik, tehát a halál gyakorlatilag percekkel a lövések után már bekövetkezett.

John Lennon halála világszerte hatalmas gyászt váltott ki. Yoko – mivel a Dakota Ház előtti, folyamatosan éneklő tömegtől Sean nem tudott aludni – december 14-re hirdetett megemlékezést John-ról és hívta a gyászoló tömeget a New York-i Central Park-ba. Aznap emberek milliói álltak meg tízperces néma imádságra. Ebből 30 ezren Liverpool-ban és 225 ezren gyűltek össze New York közepén.