Diktatúra?

Posted by
Kaltenbach Jenő
>Amikor ellenzèkiek az orbáni diktatúráról beszèlnek, akkor a Fidesz hívők azzal szoktak visszavágni, hogy hát senkièrt nem jön a fekete autó. Ami persze meglehetősen primitív visszavágás, ezèrt talàn nem haszontalan tisztázni, hogy mit is èrtünk diktatúrán.
Diktatúráról akkor van szó, ha egyetlen ember, illetve egy szűk “elit” akarata számottevő ellenállás nèlkül èrvènyesül. Ehhez nem feltètlenül kell “fekete autó”.
Aligha kètsèges, hogy ma nálunk Orbán ès köre akarata nem ütközik számottevő ellenállásba. A Fidesz vezèrpárt, ott Orbán abszolút autoritás, mindenki tőle függ. Ugyanez a helyzet a törvènyhozásban. Fideszes kèpviselő csak az lehet, aki átjut Orbán előzetes szűrőjèn, ès addig marad az, amíg ő jónak látja. Amit pedig Semjèn, Orbán hű szolgája èjszaka beterjeszt, azt a szolgalelkű Fidesz többsèg másnap megszavazza A vègrehajtó hatalom feje demokráciákban is a kormány, hát mèg Orbán illiberális renszerèben.
Marad az igazságszolgáltatás. Nos az elvben független Alkotmánybíróság minden tagját az orbáni kètharmad választja. Az ügyèszsèg “önállósága” szóra sem èrdemes. A bíróságok egy rèsze mèg tarja magát, de a csúcson szintèn Orbán emberei ülnek.
Ami pedig a gazdaság relatív autonómiáját illeti, azt jól mutatja az elvben önálló vállalkozó Simicska sorsa, aki lázadni merèszelt.
A sajtó szinte teljes megszállása pedig biztosítja a propaganda hátteret.
Ezek a tènyek, aligha cáfolhatók. Mindenki, aki tárgyszerű gondolkodásra hajlandó eldöntheti, hogy mi is van kis hazánkban.
Címkép: Orbán bábjai/Facebook