Biden figyelmeztetést küldött Putyinnak Ukrajna miatt

Posted by

New York Times
>Biden elnök erőteljes videohívásban figyelmeztette Vlagyimir V. Putyin orosz elnököt, hogy az Egyesült Államok és az európai szövetségesek részéről “erőteljes gazdasági és egyéb intézkedésekre” számíthat az Ukrajnával való katonai feszültség eszkalálódása esetén. Az amerikai elnök és az orosz elnök kedden nagyjából két órán át beszélt videokonferencián keresztül, hogy megpróbálják hatástalanítani az Ukrajna határai mentén egyre súlyosbodó katonai válságot, ahol több tízezer orosz katona gyűlt össze, ami amerikai tisztviselők szerint egy invázió előjátékát jelentheti.
A videokonferencia nem oldotta meg az ukrán határ menti válságot, és sem a Kreml, sem a Fehér Ház nem számolt be érdemi előrelépésről.
Biden gazdasági következményekre figyelmeztetette Putyint, ha az orosz agresszió folytatódik.
Oroszország viszont úgy állítja be a helyzetet, hogy Biden gyakorolt nyomást Ukrajnára , s Putyin az, aki ezt visszautasítja. Az orosz és az amerikai vezetőnek két nagyon különböző elképzelése van. Biden és Putyin korábbi csúcstalálkozója némi optimizmussal zárult. Az ukrán front lövészárkaiban viszont kevés a remény a diplomáciai megoldásra. Biden Ukrajna védelmét az ország mély történelmi elkötelezettségére alapozza.
A Kreml álláspontja viszont az, hogy az ukránok és az oroszok “egy nép”.
Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója a video-találkozó után azt mondta, hogy Biden felajánlotta Putyinnak, hogy választhat a diplomáciai megoldás és az Ukrajna elleni orosz inváziót követő súlyos gazdasági és politikai következmények között – de azt nem mondta, hogy Putyin vállalt-e bármit is, szilárd maradt. Nem világos, hogy Biden fenyegetései elrettentik-e az orosz vezetőt az ukrajnai inváziótól. Putyin  azonban nem volt békülékeny. A találkozóról készült Kreml-közlemény szerint Putyin a Nyugatot okolta a feszültségekért, amely szerinte növeli katonai jelenlétét Ukrajnában és környékén. Putyin jogi garanciákat követelt arra, hogy a NATO nem terjeszkedik kelet felé, Oroszország határai felé, és nem telepít támadó fegyverrendszereket Ukrajnában. Bár a Kreml közölte, hogy Bidenbeleegyezett abba, hogy tovább tárgyaljanak Putyin követeléseiről, amerikai tisztviselők elutasították Putyin úr helyzetelemzését, és azt mondták, hogy soha nem fognak ígéreteket tenni a NATO esetleges bővítésével kapcsolatban.

Viktória S. Nuland külügyminiszter-helyettes elmondta, hogy ha Vlagyimir Putyin orosz elnök megtámadja Ukrajnát, akkor várhatóan felfüggesztik majd az Északi Áramlat-2 gázvezetéket. Az orosz vállalatok évek óta építik az Északi Áramlat 2 földgázvezetéket Németországba, egy olyan projektet, amelyet a Biden-kormányzat hivatalosan ellenez, mivel megfoszthatja Ukrajnát a területén áthaladó másik vezetékből származó bevételektől, és Putyinnak további befolyást biztosítana Európa energiaellátása felett.

Közvetlenül a videobeszélgetés befejezése után Biden úr telefonon beszélt Franciaország, Németország, Olaszország és az Egyesült Királyság vezetőivel, akiknek támogatása amerikai tisztviselők szerint kulcsfontosságú lesz az orosz vezető elrettentésében. Putyin évek óta igyekszik éket verni Amerika és szövetségesei közé, abban a reményben, hogy gyengíti az intézkedéseivel szembeni ellenállást, és aláássa a NATO-t és a transzatlanti szövetséget. “A Pénzügyminisztérium, a Külügyminisztérium és a Nemzetbiztonsági Tanács szakértői napi kapcsolatban állnak a kulcsfontosságú fővárosokkal és Brüsszellel”, hogy megvitassák, milyen büntető lépéseket lehetne közösen tenni Oroszország ellen – mondta Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.  Ez nem személyes ügy. Kevés bizonyíték van arra, hogy Biden úr és Putyin úr között személyes ellenségeskedés lenne. A virtuális találkozó kezdetéről készült rövid videoklipben, amelyet az orosz állami média tett közzé az interneten, a két vezető látszólag barátságosan üdvözölte egymást, az amerikai elnök, aki büszke a külföldi vezetőkkel való kapcsolatára, mosolyogva integetett orosz kollégájának, és azt mondta neki: “Jó újra látni”. “Sok volt az adok-kapok volt, ,  valódi megbeszélés volt, nem pedig beszédek ” – jelentette ki Sullivan. A Kreml “őszintének és üzletszerűnek” nevezte a beszélgetést. Putyin egyik tanácsadója, Jurij V. Uzsakov később újságíróknak elmondta, hogy Biden úr felhozta az Egyesült Államok és a Szovjetunió második világháború alatti közös áldozatvállalását, és hogy a két vezető időnként még viccelődött is és még “bókokat is váltott”.