Mecky

Posted by
Gréczy Zsolt
>Valójában sosem volt zenekarvezető. Kezdetben a zseniális szervező Laux József, majd mindenki Benkő Lacija vitte ezt az ólomnehéz szerepet. Mégis ő volt az Omega elsőszámú jelensége. A hangja, az alkata, a zenei ízlése, az egész fazonja.
Történelmi szerencse, hogy szinte egy véletlen folytán, de megszületett a Gyöngyhajú lány. Presser Gábor ezzel a dallammal tökéletesen és zseniálisan eltalálta Mecky figuráját, személyiségét, legendás útjára indítva az énekest. Ez a dallam egészült ki az álom vagy igaz lánnyal (Adamis Anna szövege.) A dal azóta a közép-kelet-európai folklór része, olykor világsztárok is ráfanyalodtak – még ha jogtalanul is.
Mecky okos fiú volt. Alapvetően zárkózott személyiség, aki keveseket engedett magához igazán közel. Lehetett volna atléta, majd végzett építészmérnök lett, de addigra már sztár volt: maradt a rock.
Végül is “csak” addig vitte, hogy ő lett az Elbától keletre a leghíresebb és legnépszerűbb együttes frontembere. 1976-77-ben – az Időrabló című lemez környékén – a legnagyobbakkal állta a versenyt az Omega. Úgy járták Európa rockszínpadait, mint Manfred Mann, az Uriah Heep, együtt játszottak a Scorpions vagy Supertramp társasáságában. Később egy fesztiválon léptek fel a Deep Purple-lel és az Europe-pal.
Volt idő, amikor a Melody Maker egész oldalas hirdetésben ajánlotta az Omegát. Volt olyan hónap, hogy a svájci eladási listán Santana és a Led Zeppelin mögött az Omega volt a harmadik, mögöttük a Rolling Stones, Paul McCartney és David Bowie. Lemezeiket forgalmazták Brazíliától Dél-Afrikáig.
Idehaza a Gammapolis 650 ezer eladott példánya is rekord a könnyűzenei piacon. (A Gammapolis szó kitalálója Bródy János.)
Az Omega csinálta az első színpadi showműsort, övék volt az első önálló beatlemez, az első szétnyitható borító, ők jártak először a beat hazájában, Angliában. Egyedüliként ők játszottak négyszer a Népstadionban, az Omegáé volt az első magyar CD.
Mecky ennek a speciális galaxisnak volt a központi figurája, egy olyan zenekarban, ahol öt ember (Benkő László, Debreczeni Ferenc, Kóbor János, Mihály Tamás, Molnár György) tudása igazi eredőként adódott össze.
Kevesen tudják, de ma létezik hivatalosan bejegyzett, Gammapolis nevú csillag az égbolton.
Mecky otthoni stúdiójában lemezek sokasága készült a Hungáriától, Komár Lászlón át a P. Mobilig. Amikor baj volt, segített a Hobo Blues Band vagy a Beatrice megmentésében.
Évekig lehettem az Omega sajtófőnöke. Határon innen és túl sokezer kilométert utaztunk együtt, konferáltam őket több országban, még egy kis könyv is született.
Meckyvel sok közös témám volt: foci, Fradi, Balaton. Egy házban volt lakásunk Siófokon, siklott alattunk a vitorlás, olyan étteremben lett rögtön asztalunk, ahol harmincan álltak az utcán, hogy bejussanak.
Tényleg mindenki szerette. Kedves volt, óvatosan közvetlen. Nagyképűségnek nyoma sem.
Az utolsó éve a panasz időszaka volt. Minden beszélgetésünk az elveszett társakra futott ki, a bombázásra ítélt Club Aliga fájt neki, de voltak még tervei, elvégre jövőre 60 az Omega.
Három nappal a megbetegedése előtt beszéltünk utoljára. Mindig nagyon vigyázott magára: étrend, sport, semmi káros szenvedély. Mondtam, hogy kell az oltás, bízott benne, hogy mivel folyton otthon van, nem lesz semmi gond.
Hát, lett…
Hiánya tényleg pótolhatatlan veszteség. Távozása egy korszak vége. Mert az Omega ott van a magyar filmekben, képzőművészeti, színházi és televíziós alkotásokban. Sándor Pál, Jancsó Miklós, Zsombolyai János, Kósa Ferenc, Szász Péter, Szikora János, Bokor Attila, Bereményi Géza, András Ferenc, Kovács András, Gyémánt László, Szász Endre, Szilágyi Andor, Nyári István, Szomjas György és mások alkotásai, a régi Egyetemi Színpad emléke őrzi munkásságukat.
Én pedig barátot vesztettem, és ez nagy baj. Egy oszlop kidőlt, és ezeket az építményeket kézzel nem lehet megtartani.
Barátot vesztettem, és nincs belőlük sok.
Mecky, jó volt Veled! Ölelés!