Kóválygók

Posted by
Béndek Péter
>Nem lehet nem észrevenni a kóválygó ellenzéki pártok után kóválygó ellenzéki szavazók tömkelegét, amint kellő — hogy mondják — edukáció híján leginkább csak az érzelmeikre hallgatva és ízlésüknek engedve utálják Orbánt. Ezek persze fontos motivációk, de csak reaktívak amellett, hogy kevéssé emelkedettek.
Mindkét — a kisebb és a nagyobb — társaság kóválygását a liberális, progresszív értelmiségnek kellene megszüntetni (és kellett volna megelőzni) azzal, hogy közérdeklődésre számot tartó vitákat, beszélgetéseket, kurzusokat rendez a szellemi kérdések boncolgatásához nem szokott politikusoknak és köznépnek. (Aki nem hisz ilyesmiben, nézze csak meg a francia vagy a német nyilvánosságot. Nb. nálunk még annál is kevesebb a megalapozó beszélgetés, amit a ritka ellenzéki nyilvánosság lehetővé tenne.)
Egyáltalán nem magától értetődő ugyanis,. hogy egy magát liberálisnak vagy baloldalinak nevező szavazó tudja, hogy mit jelent liberálisnak vagy baloldalinak lenni, miért jó az neki (és talán az országnak).
Ezért értés és koncepció híján nincsenek érvei, így nincs lehetősége támogatottnak és inspiráltnak se lenni a saját szellemi közegében/-től. Orbánt mindenkinek köszönhetjük, nemcsak rettenetes történelmünknek, az ott képződött politikai kultúrának és a Fidesz-szavazóknak.