Beszélgettünk

Posted by
Lendvai Ildikó
>Gábor Györggyel, Bánó Andrással beszélgettünk. Ezúttal viháncolással kezdjük: az Országgyűlés olyan Mikulás-csomaggal kedveskedett dolgozói gyerekeinek, amelynek fő attrakciója a Szél hozta Dér vitézről szóló mesekönyv. Csakhogy Szél vitéz sajnálatos módon épp egy ereszcsatornán mászik egy képen lefelé, igaz, ő felöltözötten. És a csomagra rá sem stemplizték a “csak 18 éven felülieknek” feliratot! Ahogy Kövér Lászlót ismerjük, most éppen lázas vizsgálatot folytat a (nyilván ellenzéki) szabotázsakció elkövetői ellen: ki vásárolta épp ezt a könyvet?! Még jó, ha az ellenzék hazaárulásaira már kellően érzékenyített titkosszolgálatokat nem vonja be.
Az ismeretlen elkövető mentségére mondom: nem könnyű ma megfelelő mesekönyvet találni.
Az Ezeregy éjszakáról mindenki Semjén éjjeli törvényjavaslataira asszociál, az Aladdin csodalámpájáról Tiborcz közvilágítási ügyleteire, Szindbád hajózásáról Borkai jachtjára, és így tovább. Hiába, nekik sem könnyű.
A beszélgetés kevésbé derűs részében megvitatjuk: Kósa csak úgy, spontán csinált hülyét magából a nemzetbiztonsági bizottság ülése után (ez Gábor György véleménye), vagy rendelésre tette (mondom én, még Kósa képességeiről is a legjobbakat feltételezve). Hasonló a vita köztünk a szexipari milliárdos Gattyán György választási bejelentkezése kapcsán. Én tamáskodom: nem hiszem, hogy túl sok szavazót tudna elcsábítani az ellenzéktől, de Gábor György szerint nem kevesen vannak, akik akár a szexoldalaival, akár az informatikai terveivel rokonszenvezhetnek. Önök mit gondolnak?
A Heti Egyenlegben történt