A sáska – élelmiszer

Posted by

morzsafarm

>2021. november 12-én Brüsszelben a keleti vándorsáska (Locusta migratoria) is felkerült az EU elfogadott élelmiszereinek listájára. A fenntartható élelmiszergazdálkodás irányában tett lépésként ez már a második alkalom, hogy jóváhagyást kapott egy rovar alapú táplálék, mint az ember számára biztonságosan fogyasztható étel. Elsőként a lisztkukac lárváját fogadták el még júniusban, hamarosan pedig érkezhet a harmadik jelölt, a barna tücsök.
Az Európai Bizottság szerint a vándorsáska snackként vagy élelmiszer összetevőként kerülhet a tányérra, akár szárított, akár fagyasztott, akár por formájában. A szárnyait és lábait eltávolítani szükséges, ezzel a bélelzáródás esélyét csökkentjük.Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint a fehérjedús élelmiszer fogyasztása nem jelent veszélyt, noha a rákokra, atkákra és puhatestűekre allergiás egyéneknél kiválthat nem kívánatos reakciókat.
A sáskát a vizsgálatok során rendkívüli tápértékű, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványi anyag tartamú élelmiszernek találták.

https://morzsafarm.hu/