Négyszemközt Yves Montanddal

Posted by

Victor Laszlo
(Megjegyzés: Ezt a cikket természetesen angolul írtam, hiszen egész újságírói pályám alatt így tettem. Kicsit megkopott magyarságomat egy remek fordító program pótolta. Ez lett belőle. A hibáimért a program a felelős :))
Nagy örömömre szolgált, hogy 1978-as New York-i látogatása során interjút készíthettem a legendás francia énekessel és filmsztárral, Yves Montanddal. A személyes interjúra a manhattani Pierre Hotelben került sor. A UPI egyik munkatársa fotózott minket, miközben Montand, a láncdohányos Marlboro cigarettát szívott. A megsárgult fekete fénykép büszkén látható a könyvtáramban.

Montandot budapesti gyerekkoromból ismertem. Ott óriási népszerűségnek örvendtek a dalai és filmjei. De egy dolog zavart vele kapcsolatban – a magyar fővárosban tett látogatása néhány hónappal az 1956-os antikommunista forradalom után, amelyet a szovjet tankok vertek le.

Fiatal fiúként akkoriban úgy éreztem, hogy az ottani koncertlátogatása, legalábbis közvetve, támogatta a szovjetek által Magyarországon bevezetett rendszert.

Ebben az időszakban Montand kifejezte szimpátiáját a kommunizmussal, de Csehszlovákia 1968-as szovjet vezetésű megszállása után szakított vele.

Montand magyarországi látogatását nem hoztam fel közvetlenül az interjú során, miután megjegyezte, hogy megbánta a szovjetekkel való kacérkodását. Ekkor már azt mondta, hogy hisz egy katonailag erős Amerikában.

Nem hoztam szóba a Marylin Monroe-val való hollywoodi viszonyáról szóló beszámolót sem. Korábban egy televíziós interjúban Montand udvariasan visszautasította a kérdés megvitatását, anélkül, hogy tagadta volna. 

Kimerítően beszélt a színészet iránti szeretetéről és az éneklésről. Meglepetésemre Montand meghívott a franciaországi nyaralójába egy nyaralásra. Fiatal, alulfizetett távirati riporterként nem volt lehetőségem kihasználni nagylelkűségét.

Montand 1991-ben halt meg Franciaországban szívrohamban, miközben egy filmen dolgozott. Hetvenéves volt.

(Megjegyzés: Amit szintén diszkréten elhallgattam a UPI cikkben, hogy az interjú végén a halószobából egy fiatal csinos nő váratlanul megjelent. Akkoriban a világhíres Simone Signoret volt a Montand felesége.)

Címkép: Yves Montand New Yorkban, a 5th Avenuen. Steve Shapiro képe