25 forint

Posted by
Láng Alex
>Állsz az autóval Pesten, a délelőtti dugóban, éppen az előbb bújtál ki a kabátodból, mert már kellemesen bemelegedett a kocsi belseje. A Klubrádió halkan duruzsol a háttérben, jössz, vagy mész, nem számít, most éppen állsz.
Koldus araszol a kocsisor baloldalán, arcán alázatos mosolya ráfagyva a decemberi mínuszban, te pedig keresni kezded a pénztárcád, mert jó ember vagy, eresztenéd le az ablakot, hogy adj 25 forintot, letudva aznapra a jótéteményt, de lódul a kocsisor…
Bocsánat kérő mosolyod már nem látja, észre se veszi, téged pedig már nem nyomaszt a látványa, bedobod az aprót az autó hamutartójába, mert te a kocsiban nem dohányzol.
Hallgatod a híreket, miközben kátyúból ki és be araszol a sor, döccen az autód, már észre sem veszed. Reppenek ki az ellopott milliárdok a hangszórókon, mind a négyen, fel sem fogod, te még mindig a 12 éves autód svájci frank hitelét nyögöd, de jövőre végre lejár.
Rabszolgatörvény, ízlelgeted a szót, téged igazából nem érint, hiszed.
Elköltözik a CEU Magyarországról, fut, menekül… Bécsnek büszke vára lesz.
Megvonod a vállad, mert igazából ez sem érint.
Mészáros Lőrinc megint pár új céggel gazdagodott, jól jön ez így karácsony előtt, te pedig megszokásból elmormolsz egy kurv@ anyád Orbán-t.
A gyerek karácsonyra a fa alá egy tablettet szeretne, de kellene valami kabát is neki, a párod meg régóta már a szeretőjének vesz csak ajándékot, együtt éltek külön, ezt is meg lehet szokni.
8-án tüntetni fognak a szakszervezetek, igen, tehetnének már valamit, bezárják a Honvéd kórház újszülött osztályát, ez is milyen szomorú.
Te már régen kimerülsz a lájkokban és az osztásokban, igazi fotelforradalmár lettél, de ez is több, mint a passzív hallgatás.
– Mi értelme kimenni, hiszen csak egyel többen lennénk? – sóhajtasz fel.
A másik autó balról csapódott beléd, aki vezette éppen 48 órája vezetett, elnézte a piros lámpát. Rabszolga volt egy áruszállító cégnél, ahol a tulajdonost legkevésbé nem érdekelte, az autói állapota, az alkalmazottai túlhajszoltsága, ő már régóta alkalmazta a rabszolgatörvényt.
Túlélhetted volna…
…ha nem robban le a rohammentő, ha a baleseted közelében lévő kórház traumatológiáját megnyitották volna, ahogy eredetileg tervezve volt. Talán, ha félrehúzódnak a szirénázó mentő elől az autósok, ha lett volna éppen üres műtő ahová be tudtak volna vinni…
Talán, ha 12 évvel ezelőtt nem a legolcsóbb autót választod…
Talán, ha megállsz egy kicsit, feltartva a forgalmat és oda adod a hajléktalannak a 25 forintot…
Talán…