Európának meg kell ragadnia az esélyt, hogy segítsen helyreállítani Magyarországon a demokráciát

Posted by

Timothy Garton Ash

>A múlt hónap egyik napján a budapesti Andrássy út végén álló nagy tömegben álltam, és hallottam, ahogy Magyarország vezetője, Orbán Viktor elítéli az Európai Uniót, amelynek már nem demokratikus államuk továbbra is teljes jogú tagja. “Arra kényszerítenének minket, hogy európaiak, érzékenyek és liberálisak legyünk – még akkor is, ha ez megöl minket” – mondta. “Ma azok a szavak és tettek, amelyeket Brüsszel ellenünk és a lengyelek ellen intéz, olyanok, mint amilyeneket általában az ellenségeknek tartogatnak. Deja vu érzésünk van, hiszen Európa-szerte a brezsnyevi doktrína visszhangját halljuk”.
Ezt egy olyan ember mondja, akinek az egész rendszere nagymértékben függ az EU pénzétől. Ez azt jelenti, hogy megharapja azt a kezet, amelyik eteti. A tömeg mormogva támogatta, bár a hangosabb tapsot a következő sorok kapták: “Magyarország lesz az első ország Európában, ahol az agresszív LMBTQ-propagandát már az iskola kapujában megállítjuk”. Egyetlen európai zászlót sem láttam.

Az Andrássy út másik végén azonban, miután elhaladtam az Orbán-szurkolók buszainak hatalmas, dupla sora mellett, egy ellenzéki gyűléshez értem. Itt a jóval kisebb tömeg európai zászlókat lengetett. És itt hallottam Márki-Zay Pétert, aki az egységes ellenzék jelöltje a jövő tavaszi parlamenti választásokon, aki kijelentette, hogy visszavezetik Magyarországot a demokráciához és az EU jogi normáihoz. Az Orbán-rezsim uniós pénzekkel való visszaéléseire utalva Márki-Zay azt mondta: “Csatlakoznunk kellene az európai ügyészséghez, amely nem sérti a mi szuverenitásunkat, csak a bűnözők szuverenitását”. Ezután az ellenzéki jelöltek nagy csoportja – hat párttól, a jobboldaltól a baloldalig terjedő skálán – a színpadra zsúfolódott egy csoportkép erejéig.

Utána volt alkalmam beszélgetni Márki-Zayval, a 49 éves, karcsú, jól öltözött, gyors beszédű férfival, aki évekig üzletkötőként dolgozott Kanadában és az Egyesült Államokban. “Én vagyok minden, amit Orbán Viktor színlel” – mondta nekem. Márki-Zay konzervatív, egy vidéki magyarországi város polgármestere, hívő keresztény és hét gyermek apja. Ez zseniálisan félrevezette az Orbán-rezsimet, amelynek választási forgatókönyve eddig a démonizált, kozmopolita baloldal ellen irányult. A rezsim gyűlésén Orbán kijelentette, hogy az ellenzéki vezetők “azon versengenek, hogy melyikük tud Brüsszel és Soros György kegyelméből uralkodni a magyarok felett … ki lehet az új pasa [oszmán uralkodó] Budán … Céljuk, hogy Magyarországot kivegyék [Szűz] Mária kezéből, és Brüsszel lábai elé helyezzék”. De ez nevetségesnek tűnik egy magyarországi konzervatív katolikus szemében.

Hirtelen van valamennyi esélye egy ellenzéki győzelemnek jövő tavasszal. Az azonban nem lesz könnyű feladat, hogy hat különböző párt egy párton kívüli jelölt körül egy hatékony kampányban egyesüljön. A választás nem lesz teljesen szabad, és egészen biztosan nem lesz tisztességes. Orbán Viktor ellenőrzi az ország médiájának oroszlánrészét, és a 2018-as választásokon szégyentelenül felhasználta az állami forrásokat pártja a Fidesz és kormánykoalíciója támogatására. Állítólag Magyarország az egyetlen EU-tag, amely nem kapott meghívást Joe Biden elnök “demokrácia-csúcstalálkozójára” még ebben az évben, ami nagyon helyes, hiszen Magyarország ma már nem demokrácia. Ez egy hibrid rendszer, valahol a demokrácia és a diktatúra között, amelyet az ország uniós tagsága korlátoz, de egyben támogat is. A Fidesz nagy és hatékony propagandagépezetét jellemezve egy vezető független újságíró azt mondta nekem: “Orbán ezt a gépezetet az EU pénzéből építette fel”.

Az EU-nak és demokratikus tagállamainak tehát kötelessége és lehetősége is van arra, hogy támogassák a demokrácia helyreállítását Magyarországon. Ahogyan azt Budapest, Varsó és más városok demokratikusan megválasztott polgármesterei kérték, az uniós támogatások nagyobb részét közvetlenül a városoknak, önkormányzatoknak és civil szervezeteknek kellene juttatniuk. (Az Orbán-kormány csökkentette a Budapestnek nyújtott támogatásokat.) Az Európai Parlament követelésének megfelelően az Európai Bizottságnak már most végre kellene hajtania egy új mechanizmust, amely az uniós finanszírozást a jogállamiság tiszteletben tartásához köti
Jelenleg a Bizottság visszatartja a Magyarországnak és Lengyelországnak szánt pénzeket a Covid utáni európai gazdaságélénkítési alapból. A magyar nemzeti terv jóváhagyásának különösen az átláthatóságra és a korrupcióra vonatkozó sokkal szigorúbb rendelkezésektől kellene függenie. Az uniós pénzekkel való magyarországi visszaélésekről számos bizonyíték áll rendelkezésre, többek között az EU saját csalás elleni hivatalának jelentései is. A közbeszerzési szerződéseknél egymás után csak egyetlen ajánlattevő volt, és nem ritkán kiderült, hogy az az ajánlat Orbán Viktor oligarcha cimborájától származik. Számos esetben úgy tűnik, hogy a sikeres ajánlattevők szoros kapcsolatban álltak Orbán Viktor tágabb családjának tagjaival, például a vejével.

Péter Márki-Zay

Ezt mindenki tudja, de az európai politikusok nem akarják hangosan kimondani. Az uniós kormányfők állandóan találkoznak, az EU-n belüli politikai megállapodások megkötése során a kollégáiktól függenek, és ennek megfelelően nem szívesen kritizálják egymást nyilvánosan. De itt egy magasabb rendű szükségszerűségről van szó. A korrupt, törvénytelen, illiberális, antidemokratikus tagállamok nem csak önmagukban rosszak, hanem az EU mint demokratikus, jogon alapuló politikai rendszer egész működését veszélyeztetik. Magyarországgal kapcsolatban a korrupció középpontba állítása politikailag fontos lesz a következő hónapokban, hiszen Márki-Zay a korrupcióellenes platformon nyerte el a polgármesterségét, és most ugyanebben a témában indul országos szinten.

Az uniós tisztviselőknek természetesen szigorúan pártatlannak kell maradniuk, de a választott európai politikusoknak nem szabad visszafogniuk magukat. Ahogy Márki-Zay maga is hangsúlyozza, közvetlen, egyenes beszédre van szükség ahhoz, hogy áthatoljunk az Orbán propagandagépezete által létrehozott “buborékokon”. A szokásos brüsszeli beszéd nem vág át. Különös felelősség hárul az új német kormányra. Németország, bár maga is egy liberális demokrácia mintaképe, sajnos az elmúlt évtizedben a magyarországi demokrácia eróziójának egyik elősegítője volt. A berlini kormányváltás tökéletes alkalom az üzenet- és hangnemváltásra. Különösen a Zöldekre számítok, akik következetesen a demokráciát és az emberi jogokat tették programjuk kulcsfontosságú részévé, de a Szabad Demokratákra és a Szociáldemokratákra is. Végül is a német adófizetők pénzével él vissza a dunai demokratúra.

Orbán Viktor az illiberális jobboldal nemzetközi ikonja is, beleértve az olyan trumpista amerikaiakat, mint a Fox News-os Tucker Carlson. Aznap, amikor elhagytam Budapestet, megérkezett oda a francia Marine Le Pen, akit Orbán ünnepelt, és aki válaszul dicsérte őt. Azzal, hogy végre megszólalnak, az európai vezetők nem csak egy valós, bár szűkös esélyt ragadnak meg a demokrácia helyreállítására egy gyönyörű, történelmi közép-európai országban. A demokrácia ügyét is szolgálják majd egész Európában és azon túl.

Timothy Garton Ash a Guardian publicistája

Címkép: Márki-Zay Péter ellenzéki jelölt az ellenzéki pártok közös tüntetésén Budapesten október 23-án. Photograph: Mónus Márton/Reuters